Απεργία – αποχή από την αξιολόγηση

Κοινή διακήρυξη Συλλόγων ΠΕ και ΕΛΜΕ

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και οι ΕΛΜΕ που υπογράφουμε την παρούσα διακήρυξη, με βάση τις αποφάσεις των ΔΣ ή/και των ΓΣ μας:

  • Κηρύσσουμε απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816 /ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων»
  • Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις απεργίας-αποχής και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή
  • Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις στις Γενικές τους Συνελεύσεις μπροστά στα συνέδρια των δύο Ομοσπονδιών

Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ: Α΄ Αθηνών, Αθηνά, Αιγάλεω, Αμαρουσίου, Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Αργοσαρωνικού, Βάρναλης – Ελευσίνας, «Δ. Γληνός», Ζ΄ Σύλλογος Θεσσαλονίκης, Κ. Σωτηρίου, Λαγκαδά, Παρθενώνας, Σύρου-Τήνου-Μυκόνου

ΕΛΜΕ: Άνω – Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής, Α΄ Δυτικής Αττικής, Β΄ Αθήνας, Β΄ Δωδεκανήσων, Β΄ Έβρου, Ε΄ Αθήνας

ΔΤ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Σήμερα, 17 Απριλίου 2019, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου από το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών. Στην συνέντευξη συμμετείχαν εκπρόσωποι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιων Σωματείων (ΣΕΠΕ), γιατροί με την παρουσία της Όλγας Κοσμοπούλου, μέλος της ΕΙΝΑΠ και του ΓΣ της ΟΕΝΓΕ και εκπρόσωποι του Σωματείου Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Παρούσες ήταν και οι Δινοπούλου Βαγγελίτσα, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός, και η Άρτεμις Κλιάφα, μέλη του ΔΣ της ΔΟΕ. Την συζήτηση συντόνιζε η αναπληρώτρια εκπαιδευτικός και μέλος του Συντονιστικού Δήμητρα Τάσσου. Παρευρέθηκαν δημοσιογράφοι από την ΕΡΤ, την Εφημερίδα των Συντακτών και την Eurokinissi. Στην συνέντευξη αναδείχθηκαν τα προβλήματα των ελάχιστων έως ανύπαρκτων αδειών για την Προστασία της Μητρότητας για όλους τους ελαστικά εργαζόμενους. Η συνέντευξη τύπου έρχεται σε μια χρονική στιγμή όπου σε Συλλόγους της εκπαίδευσης στέλνονται εξώδικα από την εταιρία Vresnet γιατί «τόλμησαν» να υποστηρίξουν μια εργαζόμενη που απολύθηκε ενώ ήταν έγκυος!
Αρχικά μίλησε η αναπληρώτρια Θάνια Βέζου, μέλος τους Συντονιστικού Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, η ίδια νέα μητέρα και ανέδειξε το θέμα από την σκοπιά των αναπληρωτών, που στην ομηρία της ελαστικής εργασίας και της συνεχούς μετακίνησης και αλλαγής περιβάλλοντος που βρίσκονται κάθε χρόνο, βιώνουν τεράστιες δυσκολίες. Η συναδέλφισσα τόνισε πως η φύση της δουλειάς, λόγων των ιώσεων και των επικίνδυνων προαύλιων που είναι γεμάτα παιδιά, η εργασία σε απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη χωρίς εύκολη πρόσβαση σε νοσοκομεία και ιατρούς, με δεκάδες χιλιόμετρα που πρέπει να διανύσουν καθημερινά μπορεί ακόμα και να θέσει την ζωή του εμβρύου σε κίνδυνο.
Στην συνέχεια η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου μίλησε για την ομοιότητα των προβλημάτων των ειδικευόμενων γιατρών με αυτά των αναπληρωτών νέων γονέων, ενώ τόνισε ότι ο συντονισμός τέτοιων κινήσεων, οι συσκέψεις μεταξύ των συλλογικοτήτων και οι κοινές μάχες είναι ζωτικής σημασίας για να νικήσει αυτό το κίνημα. Στην προμετωπίδα των κινητοποιήσεων μας δήλωσε οφείλει να είναι και το σύνολο των διεκδικήσεων που αφορούν τις κοινωνικές παροχές και διευκολύνσεις των εργαζόμενων γυναικών.

Συνέχεια ανάγνωσης ΔΤ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

… την Τετάρτη 15/5 έχουμε Τακτική ΓΣ

Τακτική γενική συνέλευση την Τετάρτη 15/5/2019 στο 1ο δημοτικό σχολείο Ζεφυρίου και ώρα 09.00

Την Τετάρτη 15-5-2019 θα διεξαχθεί η δεύτερη τακτική ΓΣ του συλλόγου.

Μετά τη λήξη της συνέλευσης θα ακολουθήσει εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αντιπροσώπων του συλλόγου στην 88η Γενική Συνέλευση του κλάδου που θα γίνει τον Ιούνιο μετά τη λήξη του διδακτικού έτους. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 18.00.

Για την απρόσκοπτη συμμετοχή των μελών του συλλόγου στη συνέλευση και την εκλογική διαδικασία υπάρχει άδεια την ημέρα εκείνη.

Οι συνάδελφοι/ισσες που δεν είναι μέλη του συλλόγου αλλά και όποιος/α άλλος/η δεν επιθυμεί να συμμετέχει στη διαδικασία είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στο σχολείο του.

Έκτακτη ΓΣ Δευτέρα 15/4

Το ΔΣ του συλλόγου καλεί σε έκτακτη ΓΣ τη Δευτέρα 15/4, 1.30 στο 4ο ΔΣ Άνω Λιοσίων προκειμένου να συζητήσουμε όλα τα επίδικα της περιόδου και να οργανώσουμε τη δράση μας. (Υπάρχει στάση για τους συναδέλφους και συναδέλφισσες που θέλουν να μετέχουν στη ΓΣ και είναι στο ολοήμερο)

ΘΕΜΑΤΑ:

  • Προσλήψεις- προσοντολόγιο – φετινή προϋπηρεσία
  • Δομές εκπαίδευσης – ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξης
  • Περιγραφική αξιολόγηση
  • Δ ώρα Χριστουγέννων – Πάσχα

όχι στο Νέο Λύκειο – κινητοποίηση την Παρασκευή

​​​​​​​Μαζί με τους καθηγητές να μετατρέψουμε την Παρασκευή σε πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για τις δικές μας ανάγκες!

  Όχι στο νέο Λύκειο, διορισμοί τώρα – μονιμοποίηση των αναπληρωτών με επικαιροποίηση των παλιών πινάκων με τη φετινή προϋπηρεσία,  όχι στο προσοντολόγιο

Συναδέλφισσες/οι

  1. Βρισκόμαστε στα μέσα Απρίλη και κανένα νεότερο για τις πολλά υποσχόμενες μόνιμες προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή με την εφαρμογή του νόμου εκτρώματος-προσοντολόγιο.  Δεν έχει βγει η προκήρυξη και είναι εξόφθαλμο ότι ούτε στην ειδική αγωγή δεν θα προλάβουν να οριστικοποιηθούν οι πίνακες. Ο Υπουργός   μιλάει για οριστικοποίηση των πινάκων το φθινόπωρο. Απαιτούμε το Υπουργείο να χρησιμοποιήσει τους περσινούς πίνακες, επικαιροποιημένους με τη φετινή προϋπηρεσία – με ένταξη όλων των συναδέλφων που δούλεψαν πρώτη φορά φέτος ως αναπληρωτές και να προχωρήσει άμεσα σε μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών – μονιμοποίηση τους όλων με έστω και μία σύμβαση – με βάση το πτυχίο και όλη την προϋπηρεσία και με αυτούς τους πίνακες να γίνουν οι όποιες προσλήψεις αναπληρωτών για την σχολική χρονιά 2019-2020.
  2. Η κυβέρνηση συνεχίζει τις πιέσεις μέσω των ΠΕΚΕΣ για την εφαρμογή του νόμου για τις νέες δομές είτε με τις ομάδες εκπαιδευτικής υποστήριξηςείτε προπαγανδίζοντας και καλλιεργώντας κλίμα αποδοχής της περιγραφικής αξιολόγησης μαθητών, μέσω επιμορφώσεων.

 Αλλαγή καθηκοντολογίου για την ειδική αγωγή που επικυρώνει  και στην ειδική εκπαίδευση το γενικό προσανατολισμό για εκθέσεις προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου, βραχύχρονο πρόγραμμα για την υποστήριξη μαθητών από ΤΕ με στόχο καθυστερήσεις γνωματεύσεων και περικοπή παράλληλων στηρίξεων.

  1. Υπηρεσιακά συμβούλια που δίνουν οργανικά κενά και ελλείψεις βασιζόμενα σε οργανικές θέσεις του παρελθόντος παραβλέποντας τις τεράστιες ανάγκες των σχολείων και τον αριθμό αναπληρωτών αλλά και μονίμων (χωρίς οργανική θέση)  που τις καλύπτουν.
  2. Καθιέρωση της Δίχρονη προσχολικής αγωγής που  βραδυπορεί .Κανένα σοβαρό μέτρο για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της Σχ. Στέγης  που παραμένει αποκλειστικά εξαρτημένη από του δήμους  και τις ενέργειές τους. Η εμπλοκή των οποίων είναι καθοριστική για τη στέγαση νεοϊδρυόμενων σχ. μονάδων,  αλλά και για τη στέγαση δεκάδων νεοεισερχόμενων προνηπίων  αλλά και τη στέγαση των νέων τμημάτων ένταξης.
  3. Με άδεια ανατροφής τέκνου  παρωδία 3,5 μηνών καθώς καλύπτει ελάχιστες περιπτώσεις και στο ελάχιστο των αναγκών των   αναπληρωτριών  συναδελφισσών .
  4. Με τη 12χρονη εκπαίδευση μειώνεται στα 11 έτη καθώς η Γ΄Λυκείου γίνεται προπαρασκευαστική-φροντιστηριακή τάξη προετοιμασίας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθιερώνονται νέες διπλές ασφυκτικές πανελλαδικού τύποι εξετάσεις για την απόκτηση απολυτηρίου και εισόδου στην Γ΄βάθμια εκπαίδευση για όσα παιδιά αντέξουν τον ανταγωνισμό, την εξαντλητική προετοιμασία και τα τεράστια οικονομικά βάρη που προϋποθέτει η επιτυχία στις εξετάσεις

Με ικανοποίηση  μεταθέσεων  εκπαιδευτικών Π.Ε. στο 26%  καθώς τα υποτιθέμενα πλεονάσματα προσωπικού σε συνδυασμό με τη συνταξιοδότηση στα 67 οδηγούν στην  καθήλωση των μεταθέσεων.

 Όλα κατευθυνόμενα στα πλαίσια του νέου σχολείου που οραματίζεται Κυβέρνηση-ΕΕ-ΟΟΣΑ και διατυμπανίζουν με κάθε ευκαιρία και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

 Απαιτούμε να αποσυρθεί τώρα το ν/σ για το Νέο-Λύκειο

     Απαιτούμε να επικαιροποιηθούν οι παλιοί πίνακες με την φετινή προϋπηρεσία και όλους τους εκπαιδευτικούς που δούλεψαν φέτος πρώτη φορά!

    Απαιτούμε εδώ και τώρα την κατάργηση και μη εφαρμογή του προσοντολόγιου – νόμου   4589/2019για τον τρόπο διορισμού και πρόσληψης αναπληρωτών. Να βγει εδώ και τώρα προκήρυξη με το παλιό σύστημα και να γίνει μονιμοποίησή όλων με τον άμεσο διορισμό όλων των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία.

Πλήρη εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών μονίμων. Με την καμπάνια για την μητρότητα κινητοποιούμαστε το Σάββατο 13/4 στην Ερμού μαζί με μητέρες και τα παιδιά τους, σωματεία της εκπαίδευσης και του ιδιωτικού τομέα και κάθε μορφής ελαστικά εργαζόμενες/ους.

Θα συμμετέχουμε στη συνέντευξη τύπου που προγραμματίζεται  για το θέμα των αδειών της ανατροφής τέκνων στους ελαστικά εργαζόμενους.

Προκηρύσσουμε 1-5 ώρες στάση εργασίας για να διευκολύνουμε τη συμμετοχή των συναδέλφων στο συλλαλητήριο στις 1μμ στα Προπύλαια . Τη στάση εργασίας μπορεί να κάνει χρήση κάθε συνάδελφος – όσες ώρες χρειάζεται – ανάλογα με το διδακτικό του πρόγραμμα (π.χ. τελευταίες ώρες στο πρωινό πρόγραμμα ή πρώτες στο ολοήμερο) προκειμένου να διευκολυνθεί για τη συμμετοχή του στην κινητοποίηση.

       Καλούμε το ΔΣ της ΔΟΕ να κηρύξει 24ωρη απεργία την Παρασκευή 12/4 και συμμετοχή στην κινητοποίηση

Όλες και όλοι την Παρασκευή 12/4 στην κινητοποίηση

Τη Δευτέρα 15/4 στις 13:30 Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στο 4ο ΔΣ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ

όταν η αξιολόγηση σαρώνει το σχολείο

Για την περιγραφική αξιολόγηση

Με καταληκτική ημερομηνία την 19η Απριλίου 2019, το υπ. Παιδείας συνεχίζει τις επιμορφώσεις (μέσω ΕΣΠΑ) για την περιγραφική αξιολόγηση μαθητών. Προηγήθηκε πιλοτική εφαρμογή, επιμορφώσεις συντονιστών και το ανάλογο έντυπο υλικό: ο οδηγός εκπ/κού , το θεωρητικό πλαίσιο, η μεθοδολογία, τα κριτήρια, καθώς και τα σενάρια ανάπτυξης διαδικασιών περιγραφικής αξιολόγησης. Στην ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ, και στο τριετές σχέδιο της κυβέρνησης για την Εκπαίδευση, υπήρξαν σχεδιασμοί για την περιγραφική αξιολόγηση σε Δημοτικό-γυμνάσιο, με υποδείξεις των «θεσμών».

Η περιγραφική αξιολόγηση, με βάση επίσημα κείμενα του ΙΕΠ, παρεμβαίνει σε βάθος στο σύνολο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, θεωρώντας την μέρος της καθημερινής λειτουργίας της τάξης, του ημερήσιου προγράμματος, και απαιτεί συλλογή, καταγραφή, ανάλυση και ερμηνεία, αξιοποίηση και κοινοποίηση δεδομένων, που προϋποθέτουν συγκέντρωση «ενδείξεων», «τεκμηρίων», «αποδεικτικών στοιχείων» σχετικών με τη μαθησιακή πορεία, την εξέλιξη και την ανάπτυξη των μαθητών/-τριών σε μια συνεχή βάση», προκειμένου όλα αυτά να είναι προσβάσιμα και κοινωνικώς λογοδοτούμενα στοιχεία του ατομικού φακέλου του μαθητή. Με πρόσχημα την συστηματοποίηση, τα κριτήρια αξιολόγησης συγκροτούν ένα γραφειοκρατικό σύνολο και αντικαθιστούν τη γνώση με δεξιότητες. Κατά μέσον όρο, κάθε δάσκαλος θα αξιολογεί περίπου 3,5 γενικά κριτήρια ανά μάθημα και κάθε καθηγητής σχεδόν 4 κριτήρια ανά μάθημα (λαμβάνοντας κατά μέσον όρο υπόψη 11,5 και 17 επιμέρους κριτήρια αντίστοιχα). (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα και οι πρακτικές αξιολόγησης των μαθητών/τριών συμπεριλαμβάνονται στους δείκτες αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων). Η μεταφορά σε ηλεκτρονική πλατφόρμα των δεδομένων μπορούν να αποτελέσουν μια τεράστια λεπτομερή βάση για αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων.

Παρά τις προσπάθειες να παρουσιαστεί η περιγραφική αξιολόγηση ως προοδευτικό μέτρο, και αυτή- όπως και η βαθμολογική- στηρίζεται στην μπηχεβιοριστική θεωρία μάθησης και στη τεχνοκρατική ταξινόμηση των διδακτικών στόχων, στη βάση της οποίας διαμορφώνονται τα αναλυτικά προγράμματα τα τελευταία 30 χρόνια στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Έτσι, η προσωπικότητα του μαθητή, η οποία είναι συνάρτηση συγκεκριμένων κοινωνικών σχέσεων, κατακερματίζεται σε επιμέρους δείκτες, στόχους και προκαθορισμένες επιθυμητές συμπεριφορές. Η περιγραφική αξιολόγηση επικυρώνει μια τεχνοκρατική προσέγγιση για την παιδαγωγική πρακτική, διευρύνοντας το εύρος του ιδεολογικού και πειθαρχικού ελέγχου των μαθητών. Οι μαθητές δεν θα κρίνονται μόνο στο πεδίο της γνωστικής τους επίδοσης, αλλά και στο πεδίο της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς, διαμορφώνοντας πιο εκτεταμένα πεδία ελέγχου και ιεραρχικής ταξινόμησης (μέχρι σήμερα η αξιολογική αποτίμηση υπάρχει μετά τη δευτέρα δημοτικού, με την περιγραφική αξιολόγηση οι αξιολογικές πρακτικές ξεκινούν από το νηπιαγωγείο).

Το πρόβλημα δεν είναι με ποιο τρόπο θα γίνεται η αξιολόγηση (με ποιοτικά ή ποσοτικά χαρακτηριστικά), αλλά το γεγονός ότι σε κάθε περίπτωση «θάβεται» ο ταξικός χαρακτήρας του σχολείου, οι κοινωνικές αιτίες που δημιουργούν τις διακρίσεις και τις άνισες επιδόσεις ανάμεσα στους μαθητές. Το αποτέλεσμα και με τη νέα μορφή αξιολόγησης είναι, ότι οδηγεί σε ταξινομική ιεράρχηση των μαθητών, σε διαχωρισμούς και σε διακριτές μαθητικές «ταυτότητες» (αποτυχημένος – επιτυχημένος). Ως εκπαιδευτικοί της πράξης, γνωρίζουμε ότι η αποτίμηση της μαθησιακής πορείας του μαθητή είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων που δεν μπορούν να χωρέσουν σε κανένα τυποποιημένο αξιολογικό σχήμα. Η δομή της εκπαίδευσης, το περιεχόμενο, οι στόχοι που υπηρετεί, τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία, η ταξική και εθνική προέλευση των μαθητών, αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία και την εξέλιξη του μαθητή. Η οποιαδήποτε μορφή αξιολόγησης λειτουργεί μέσα στο πλέγμα των παραγόντων αυτών που προσδιορίζουν τη σχολική επίδοση, χωρίς ΟΜΩΣ να παρεμβαίνει ουσιαστικά στην επιρροή τους και απλά θα διαπιστώνει και θα περιγράφει αποτελέσματα. Πολύ περισσότερο αν αυτές υλοποιούνται μέσα από τυποποιημένες και ποσοτικοποιημένες φόρμες. Η ανατροφοδότηση της παιδαγωγικής πρακτικής, ο καλύτερος σχεδιασμός του εκπαιδευτικού έργου η εξατομίκευση της διδασκαλίας, μπορούν να γίνουν και χωρίς γραπτή αποτύπωση και αξιολογικό χαρακτηρισμό.

Η περιγραφική αξιολόγηση, όπως και η ποσοτική, αντιμετωπίζει ατομικά το ζήτημα της μάθησης και εξατομικεύει τη σχολική αποτυχία, αθωώνοντας τους κοινωνικούς καθορισμούς της σχολικής απόδοσης, ιδιαίτερα σε μια κοινωνία κατεστραμμένη κυριολεκτικά από την πολιτική των μνημονίων, της ανεργίας και της φτώχειας. Αναζητά στο άτομο, το οποίο το θεωρητικοποιεί ως ένα σύνολο επιμέρους τυποποιημένων και στεγανοποιημένων μεταξύ τους συμπεριφορών και δεξιοτήτων ( π.χ προσοχή, επιμέλεια, συγκέντρωση, γλωσσικές δεξιότητες κτλ ), την κύρια αιτία των εκπαιδευτικών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση είναι ο μαθητής αυτός που πρέπει να αναδιαμορφωθεί και όχι το σχολείο και η καπιταλιστική πραγματικότητα.

Η περιγραφική αξιολόγηση, όπως και η ποσοτική, επιδιώκει να διαμορφώσει ενιαία κριτήρια αποτίμησης των μαθητών, επιβάλλει το συμβολικό μορφωτικό κεφάλαιο των κυρίαρχων τάξεων ως μοναδικό κριτήριο ταξινόμησης όλων των παιδιών και ακυρώνει την απλή παιδαγωγική αλήθεια που γνωρίζουμε, ότι δηλ. τα παιδιά έχουν διαφορετικούς, κοινωνικά προσδιορισμένους, ρυθμούς μάθησης. 

Οι διαφορετικές εκθέσεις περιγραφικής αξιολόγησης δεν θα διαβαστούν με το ίδιο τρόπο από τις διαφορετικές κοινωνικές ομάδες των γονέων. Για την εργατική τάξη θα είναι δηλωτικές της αδυναμίας του παιδιού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου σχολείου. Θα λειτουργούν ως «αυτοεκπληρούμενες προφητείες» του σχολικού αποκλεισμού. Η ανατροφοδότηση της παιδαγωγικής πρακτικής μπορεί να γίνει χωρίς γραπτή αποτύπωση και αξιολογικό χαρακτηρισμό. 

Λέμε ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ σε κάθε μορφή αξιολόγησης των μαθητών, ποσοτική ή περιγραφική διότι δεν τρέφουμε καμιά αυταπάτη για την παιδαγωγική λειτουργία της στο σημερινό σχολείο. Η αξιολόγηση ποσοτική ή περιγραφική επιτείνει τον ανταγωνισμό, την εξατομίκευση και την ιεραρχική ταξινόμηση των μαθητών. Ήδη στο σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα, στο νηπιαγωγείο και στις δύο πρώτες τάξεις του δημοτικού οι μαθητές μας δεν αξιολογούνται. Παρ’ όλα αυτά οι γονείς έχουν μια πλήρη εικόνα της μαθησιακής πορείας του παιδιού τους, οι σύλλογοι διδασκόντων επισημαίνουν πιθανές αδυναμίες συγκεκριμένων παιδιών και προγραμματίζουν σε συνεργασία με τους γονείς τις ανάλογες παιδαγωγικές παρεμβάσεις. Αυτή η πρακτική μπορεί να γενικευτεί και να συστηματοποιηθεί. Η επικέντρωση στην ουσία της σχέσης του παιδιού με τη μόρφωση και το σχολείο και η διερεύνηση της πολλαπλότητας των καθορισμών αυτής της σχέσης και όχι η απόδοση ενός στερεοτυπικού χαρακτηρισμού, αποτιμάται ως κάτι θετικό. Για εμάς είναι κομβικό ζήτημα οι γονείς, ειδικά οι γονείς της εργατικής τάξης και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων, να μπορούν να παρακολουθούν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς τη μαθησιακή πορεία των παιδιών τους. Για να γίνει αυτό, αναγκαίες προϋποθέσεις είναι η σταθερότητα των συλλόγων διδασκόντων, άρα η σταθερή και μόνιμη απασχόληση όλων των εκπαιδευτικών, μέσω μόνιμων διορισμών, ο εκδημοκρατισμός του σχολείου με την αναβάθμιση της παιδαγωγικής ελευθερίας του συλλόγου διδασκόντων και ο ενιαίος χαρακτήρας του σχολείου. Μόνο ένα σχολείο χωρίς ελαστική απασχόληση, ενιαίο δωδεκάχρονο με δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή, με ενιαίους συλλόγους διδασκόντων, ένα σχολείο πολιτιστικό και μορφωτικό κέντρο της λαϊκής γειτονιάς, με τους αναγκαίους υποστηρικτικούς θεσμούς για τη λειτουργία του, μπορεί να διασφαλίσει τον αναγκαίο συλλογικό προγραμματισμό της παιδαγωγικής πράξης, με τις όποιες προσαρμογές στις εξατομικευμένες ανάγκες των μαθητών μας και των οικογενειών τους. Μόνο έτσι οι γονείς θα παρακολουθούν την μαθησιακή πορεία του παιδιού τους και να αναζητούν δημόσια στήριξη για τη μόρφωσή του, χωρίς να καταφεύγουν στην παραπαιδεία και σε ποικίλες ιδιωτικές υπηρεσίες (ψυχολόγοι, ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα κτλ) που ανθούν λόγω της ιδιωτικοποίησης του δικαιώματος στη μόρφωση.

Παράσταση διαμαρτυρίας για την προστασία μητρότητας στην Διεύθυνση

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής την Τρίτη 9/11 στις 2:00 μμ (Ραντεβού 1:30 μμ στο 9ο ΔΣ Ανω Λιοσιων (περίπτερο επί της Φυλής) για να πάμε όλοι μαζί με αυτοκίνητα)

ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ (Σύνταγμα) ΣΑΒΒΑΤΟ 13/4 11:00 πμ

Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις!

Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης της μητρότητας

Κανένα βρέφος δε δικαιούται λιγότερο τη μητρική αγκαλιά!

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ

ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ


ΟΛΕΣ/ΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΡΜΟΥ (Σύνταγμα) ΣΑΒΒΑΤΟ 6/4 11:00 πμ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Διεύθυνση Δυτικής Αττικής την Τρίτη 9/11 στις 2:00 μμ
Σπάμε στην πράξη τις απαγορεύσεις!
Διεκδικούμε πλήρη εξίσωση των αδειών διευκόλυνσης της μητρότητας
Κανένα βρέφος δε δικαιούται λιγότερο τη μητρική αγκαλιά!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η  ρατσιστική διάκριση των μητέρων σε μόνιμες και αναπληρώτριες στον εργασιακό μας χώρο, μας αφορά όλους και είναι ευθύνη όλων μας να σταματήσει να συμβαίνει. Δεν μπορεί κανείς εκπαιδευτικός να επιτρέπει να συμβαίνει δίπλα του αυτή η άδικη, παράλογη, εξευτελιστική μεταχείριση των αναπληρωτριών εκπαιδευτικών οι οποίες στερούνται τα αντίστοιχα δικαιώματα μητρότητας των μονίμων συναδέλφων  τους.

Οι αναπληρώτριες/ες εκπαιδευτικοί ενάντια σε κάθε νομοθεσία που ισχύει στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έχουν λειψά δικαιώματα  κατά την άδεια μητρότητας (κύησης, λοχείας, ανατροφής) ενώ δεν λαμβάνουν άδεια ασθένειας τέκνου, άδεια επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας.

Το αν και πότε θα γίνεις γονιός πρέπει να το αποφασίζεις μόνο εσύ, κανένα υπουργείο, κανένας εργοδότης! Οι εκβιασμοί που δεχόμαστε οι νέοι εργαζόμενοι γονείς πρέπει να σταματήσουν! Οι αναπληρώτριες αφήνουν τα μωρά τους μόλις 5 μηνών για να γυρίσουν στη δουλειά τους, διακόπτοντας πρόωρα το θηλασμό, ή εξαναγκάζονται σε άδειες άνευ αποδοχών και ενσήμων, που τους στερούν επίδομα ανεργίας το καλοκαίρι και έγκαιρη πρόσληψη την επόμενη χρονιά.Στον ιδιωτικό τομέα, αν μείνεις έγκυος μπορεί και να απολυθείς. Ακόμα οι μάνες και οι πατέρες που δουλεύουν με μπλοκάκι (Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών) δεν δικαιούνται ούτε μια μέρα άδειας.Σε όλα αυτά απαντάμε αγωνιστικά και αποφασιστικά! Η βαρβαρότητα της ελαστικής εργασίας, που καθοδηγείται από Κυβέρνση ΕΕ και ΟΟΣΑ δεν θα περάσει!

Όλα τα παιδιά έχουν τις ίδιες ανάγκες.

Καταγγέλλουμε υπουργεία και εργοδοσίες που διακρίνουν παιδιά αναπληρωτριών και μονίμων, παιδιά συμβάσεων αορίστου και ορισμένου χρόνου! Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ΠΛΗΡΗ δικαιώματα αδειών ανατροφής, χορήγηση αδειών επαπειλούμενης κύησης και ασθένειας τέκνου για όλες/ους.

ΚΑΛΟΥΜΕ:

  • Όλους/ες σε κινητοποίηση στην Ερμού (Σύνταγμα), στις 6/4, 11:00 πμ. Να παλέψουμε για ό,τι δικαιωματικά μας ανήκει!
  • Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην διεύθυνση Δυτικής Αττικής την Τρίτη 9/4 στις 2:00 μμ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Πλήρη προστασία της μητρότητας – 9μηνη άδεια ανατροφής για όλους τους γονείς αναπληρωτές εκπαιδευτικούς με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
  • Πλήρη προστασία της κύησης, ακώλυτη χορήγηση γονικών αδειών και άδειας ασθένειας τέκνου και 5μηνης άδειας επαπειλούμενης κύησης με πλήρεις αποδοχές, καταβολή ενσήμων και αναγνώριση της προϋπηρεσίας
  • Πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας δίχως τον περιορισμό των 200 ενσήμων τη διετία – Κανένας αποκλεισμός από παροχές μητρότητας για τις άνεργες συναδέλφισσες – Αύξηση της άδειας κύησης και λοχείας σε περιπτώσεις πολύδυμης κύησης και πολυτεκνίας -Συμπερίληψη των περιπτώσεων υιοθεσίας
  • Αναδρομική προσμέτρηση της προϋπηρεσίας και των ενσήμων για όσες/ όσους εξαναγκάστηκαν σε χρήση των αδειών άνευ αποδοχών
  • Να δοθεί σε ΟΛΕΣ τις αναπληρώτριες μητέρες η άδεια των 3,5 μηνών με παιδιά έως 4 ετών

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΜΠΑΙΓΜΟ

ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ!