Διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα!
Να μην το επιτρέψουμε! Για την υπεράσπιση της ζωής και της υγείας μας, του δημόσιου σχολείου, των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας, την Πέμπτη 26/11 ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ! Κλείνουμε τις οθόνες!
Το χρονικό της τηλε-«εκπαίδευσης» ή αλλιώς… πως θα σκοτώσουμε το δημόσιο σχολείο!
Το έγκλημα ξεκίνησε στη Β’βάθμια: 1η ημέρα τηλεκπαίδευσης, η Webex κράσαρε (κοινώς κατέρρευσε). 2η ημέρα, έπεσε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. 3η ημέρα, μπήκαν εξωσχολικοί. 4η ημέρα, πετούσε έξω μαθητές και εκπαιδευτικούς και είχαμε το μπες – βγες. 5η ημέρα, λίγο απ’ όλα. Ξημερώματα έκτης ημέρας άλλαξαν οι κωδικοί.
Τετάρτη 18 Νοέμβρη μπήκε και η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: το σύστημα έπεσε πάλι. Πέμπτη 20/11 και Παρασκευή 21/11: το σύστημα αδυνατεί να σηκώσει τους πάντες. Οι τυχεροί που ακούν και ακούγονται υποδέχονται ένα μέρος των μαθητών. Πολλοί από αυτούς με κινητά. «Εκπαίδευση» μπροστά σε μια οθόνη. Ώρες μπροστά σε μια οθόνη. Μαθητές και μαθήτριες, δάσκαλοι και καθηγητές με τεράστιο εκνευρισμό. «Μιλάτε αργά, μην ανοίγετε τα μικρόφωνα, μιλάτε δυνατά. Επαναλαμβάνω, δεν ακούγεστε.» Αρκετοί δεν μπαίνουν καν. Ο υπολογιστής παλιός. Στο σπίτι που κάνουν μάθημα 2 ή 3 παιδιά. Η περιοχή που δεν έχει καλό δίκτυο, ο άνεργος γονιός που δεν έχει να πληρώσει. Να τελειώσουν για να μελετήσουν μπροστά σε μια οθόνη. Αύριο να είναι όλοι προετοιμασμένοι και στις θέσεις τους!!!
Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, δε λείπουν οι απειλές και οι εκφοβισμοί προς τους εκπαιδευτικούς. Ως «αδικαιολογήτως απόντες» μήνυσε ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κ.Κάππος σε διευθυντές θα χαρακτηρίζονται οι εκπαιδευτικοί που δε θα μπουν στη WEBEX! Δεν θα επιτρέψει, λέει ο διευθυντής, τα παιδιά να μείνουν χωρίς «εκπαίδευση»! Τρανός υπερασπιστής των επιλογών του υπουργείου… για μια «εκπαίδευση» που μόνο αυτοί την βλέπουν και την ονομάζουν εκπαίδευση.
Κι όμως. αδικαιολογήτως απόντες είναι ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κάππος, τα στελέχη εκπαίδευσης και οι συντονιστές, αλλά πάνω απ’ όλους το Υπουργείο Παιδείας. Απόντες από τις ανάγκες των μαθητών, από την απόφαση μας να κρατήσουμε όρθιο το δημόσιο σχολείο. Συνειδητά απόντες.
Συνειδητές και οι επιλογές τους να φτιάξουν ένα άλλο σχολείο. Αυτό της αμάθεια που χωρά μόνο λίγους κι αυτούς παρατηρητές μιας γνώσης που τρεμοσβήνει στην οθόνη για μια στιγμή… Ενός σχολείου που «υποχρεωτικά» αποκλείει όσους δεν μπορούν, όσους δεν έχουν, όσους δυσκολεύονται! Ένα παράλληλο τηλε-σχολείο που έρχεται να αντικαταστήσει το δημόσιο δωρεάν δια ζώσης!
Ακραίος εμπαιγμός και η υπόσχεση Κεραμέως για 80.000 Η/Υ ή tablets σε όλη την εκπαίδευση, όταν οι μαθητές μόνο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αριθμούν περί τους 700.000 και οι εκπαιδευτικοί συνολικά περί τις 100.000. Εκτός κριτικής και η χρήση του κινητού τηλέφωνου ως μέσο εκπαίδευσης, όταν μέχρι πριν από λίγο η χρήση του θεωρούνταν αιτία τιμωρίας. Πόσο μάλλον όταν η κ. Κεραμέως δηλώνει πως μπορεί να προχωρά ύλη από σταθερό τηλέφωνο και καμαρώνει γιατί τώρα εξασφάλισε δωρεάν σταθερό για χρήση εξ αποστάσεως!!!
Όσο για το κατάλληλα προσαρμοσμένο εκπαιδευτικό υλικό, το ΙΕΠ έβγαλε την υποχρέωση αναρτώντας έναν οδηγό προς ναυτιλομένους, επισείοντας την ατομική τους ευθύνη…Ούτε μετάφραση της πλατφόρμας webex δεν φρόντισαν να κάνουν! Για τα προσωπικά δεδομένα δε και το ασφαλές περιβάλλον, η συνεχής παραβίασή τους δείχνει το μέγεθος της ευαλωτότητάς τους με αναρτήσεις που προσβάλλουν ακόμη και τη γενετήσια αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Αλλά τα αντιεκπαιδευτικά κυβερνητικά εγκλήματα δεν τελειώνουν εδώ…
Η εμπειρία μας δείχνει ότι οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται. Όχι μόνο λόγω της έλλειψης μέσων. Η έννοια της τάξης και της εκπαιδευτικής σχέσης, βασικών στοιχείων της εκπαίδευσης, διαλύονται. Η τάξη ως σύνολο μαθητών και εκπαιδευτικού, στον ίδιο χώρο, με τα ίδια μέσα, με οικοδόμηση σχέσεων αλληλεπίδρασης, συναισθημάτων και αναζητήσεων αποτελεί αναγκαία συνθήκη για το εκπαιδευτικό έργο, που περιλαμβάνει από τη γνώση μέχρι τη διαμόρφωση δημιουργικών και ενεργών ανθρώπων. Η τηλεκπαίδευση όχι απλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτό, αλλά όταν αντικαθιστά τη ζώσα εκπαίδευση, το τραυματίζει ανεπανόρθωτα.
Επιπλέον οι υλικές συνθήκες για ανεξάρτητη μελέτη/εργασία στο σπίτι είναι προφανώς πολύ άνισες. Προβλήματα επιβίωσης μεταφράζονται σε ανασφαλές περιβάλλον. Κάποια παιδιά έχουν βοήθεια από κάποιον ενήλικα, εντός ή εκτός σπιτιού, που τους δίνει υποστήριξη, προσοχή, απαντήσεις σε ερωτήματα, ρόλο που έπαιζε ο εκπαιδευτικός και το σχολείο, ενώ τώρα είναι απλά «ωσεί παρόντα» στην τηλετάξη κι όχι όλα. Και σίγουρα τα παιδιά των λαϊκών τάξεων, που η σχέση τους με τη γνώση δεν έχει δρομολογηθεί λόγω δυσκολιών του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά οικοδομείται στο σχολείο μέρα με τη μέρα, όταν αυτό λείπει, πιο εύκολα οδηγούνται στην παραίτηση και την εγκατάλειψη. Πολύ περισσότερο τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων, παιδιά Ρομά ή άλλων μειονοτήτων ή ευάλωτων ειδικών ομάδων που το σχολικό πλαίσιο αποτελεί γι’ αυτά ένα από τα λίγα σημείο αναφοράς. Όλα αυτά επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο για τους μαθητές και καθηγητές της Τεχνικής Εκπαίδευσης, λόγω της κοινωνικοοικονομικής σύνθεσης του μαθητικού πληθυσμού και των εργαστηριακών μαθημάτων.
Την ίδια στιγμή οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στο επίκεντρο μιας επιπλέον ψυχοφθόρας διαδικασίας.
– Με την αναζήτηση υλικών μέσων και τεχνογνωσίας, με δικά τους έξοδα. Με την κυβέρνηση να θεωρεί πως οι εκπαιδευτικοί μπορούν να κάνουν “μάθημα” από κινητό!! Με τους προσωπικούς υπολογιστές των εκπαιδευτικών να καταρρέουν, αφού δεν είναι για επαγγελματική χρήση και χρησιμοποιούνται ατέλειωτες ώρες.
– Με την αναγκαστική μετατροπή του σπιτιού τους σε χώρο εργασίας αφού τα σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν όσους το επιθυμούν.
– Η Διοίκηση και το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει συνεχώς και τον χρόνο εργασίας τους, καλώντας τους να εφαρμόσουν εγκυκλίους, μεταμεσονύκτια ή Σαββατοκύριακα.
– Εκπαιδευτικοί που αφιέρωσαν τα χρόνια της ζωής τους για «να μάθουν στα παιδιά γράμματα», αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διακτινίζονται σήμερα σε όλη την Ελλάδα για ένα κομμάτι ψωμί, βιώνουν καθεστώς απίστευτης πίεσης και ανασφάλειας.
– Και πάνω από όλα καθημερινά βιώνουν το καχέκτυπο τηλετάξης που δεν βλέπουν τους μαθητές τους, που δεν ξέρουν ποιοι τους βλέπουν και που η μια στις τρεις φράσεις είναι «με ακούτε;».
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν και διεθνείς μελέτες, καταδεικνύοντας ταυτόχρονα και τα σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα που αναπτύσσονται στη νεολαία με εγκλεισμό και πολύωρη παρακολούθηση οθονών για τηλεκπαίδευση, τηλεπαφή και τηλε-οτιδήποτε.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για το πέρασμα νέων αντιδραστικών μέτρων. Νομοθέτησε την αύξηση των μαθητών στην τάξη, έδωσε ήδη περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ για να λειτουργήσει η Τράπεζα Θεμάτων, αρνήθηκε να συζητήσει στην κατεύθυνση των ανοικτών σχολείων με βάση τα αιτήματα εκπαιδευτικών και μαθητών. Ζητά από τους εκπαιδευτικούς να «προχωρήσουν την ύλη», να βάζουν απουσίες κρίνοντας την επαρκή φοίτηση, να αναλάβουν την ευθύνη ως σύλλογος διδασκόντων για την εύρυθμη λειτουργία της τηλεκπαίδευσης. Οι συμφωνίες της κυβέρνησης με επιχειρήσεις κεκλεισμένων των θυρών, προδιαγράφει ένα μέλλον αύξησης της ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και λειτουργίας της ως πεδίου κέρδους και σκανδάλων σαν αυτού των 6 εκατομμυρίων ευρώ για 1,6 εκατ. άχρηστες μάσκες.
Είναι ώρα να πούμε: Φτάνει πια! ως εδώ!
Μετά το δεύτερο lockdown και το κλείσιμο των σχολείων, καθώς και τα σχέδια για διαρκή ανοιγοκλεισίματα, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής προστασίας γίνεται φανερό ότι η κυβέρνηση αδιαφορεί για όσα εμείς δυσφορούμε. Γιατί προτεραιότητά της είναι να επιβάλλει τη σωτηρία των επιχειρηματικών κερδών πάνω από τις ζωές μας. Και θέλει να μας έχει συνένοχους σε αυτή την επιλογή. Αυτή να κάνει ότι ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση και εμείς να περιοριστούμε στο ρόλο του δημόσιου υπαλλήλου που υπακούει στις εντολές της διοίκησης. Λέμε δυνατά: «συνένοχο στο φόνο δε θα με έχετε»! Συγκροτούμαστε στα σωματεία μας για να αντισταθούμε και να διεκδικήσουμε συλλογικά.
Καλούμε όλους τους συλλόγους διδασκόντων να συνεδριάσουν εκ νέου, να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε σχολικής μονάδας, να καταγράψουν τα ερωτήματα, τα προβλήματα που έχουν προκύψει και να προχωρήσουν στις παρακάτω αποφάσεις:
- Απαιτούμε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σύγχρονης εξ αποστάσεως και αμφισβητούμε την επιβολή της, με βάση πρώτα και κύρια την βασική αρχή της ισότιμης πρόσβασης όλων των παιδιών στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση. Με βάση αυτό κανείς/καμιά εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να βάζει απουσίες, να μην θεωρεί διδακτέα την ύλη.
- Λαμβάνοντας υπόψη τον αντιπαιδαγωγικό χαρακτήρα των ωρολόγιων προγραμμάτων που προβλέπονται στο ΦΕΚ και οδηγεί σε εξωπραγματικά και ανθυγιεινά ωράρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς στην οθόνη. Ο κάθε σύλλογος διδασκόντων θα διαμορφώσει το πρόγραμμα που θεωρεί κατάλληλο για τους/τις μαθητ(ρι)ες του σχολείου και της τάξης του.
- Καμία και κανένας να μην εργάζεται με δικά του μέσα. Τα μέσα και ο τρόπος που ο/η κάθε εκπαιδευτικός θα επιλέξει με βάση τις ανάγκες των παιδιών οφείλει να γίνεται μέσω των δυνατοτήτων και μέσων που μας παρέχει η κάθε σχολική μονάδα που υπηρετούμε, από την έδρα της σχολικής μας μονάδας. Το κόστος του εξοπλισμού αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου και όχι των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, να παρέχουν την εργασία τους στο χώρο του σχολείου. Η οικία μας και τα τεχνολογικά μέσα που διαθέτουμε δεν ανήκουν στο υπουργείο.
- Καταγραφή όλων των αναγκών/ελλείψεων των μαθητών και κάλυψη όλων των μαθητών/μαθητριών μας με εξοπλισμό (δωρεάν Η/Υ, κάμερα, ηχεία, εκτυπωτή, μελάνια, χαρτί, δωρεάν σύνδεση στο διαδίκτυο) και των εκπαιδευτικών που δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να προσέρχονται στο σχολείο για την παροχή εξ αποστάσεως, χωρίς αποκλεισμούς για χιλιάδες μαθητές των δημόσιων σχολείων της χώρας με βάση τη συνταγματική επιταγή της παροχής δημόσιας/δωρεάν εκπαίδευσης για όλους τους πολίτες,.
- Άμεση μείωση/ανακατονομή της ύλης ώστε να μπορέσουν επαρκώς να ανταποκριθούν οι εκπαιδευτικοί στη διδασκαλία της και οι μαθητές στην αφομοίωσή της,
- Με αίσθημα παιδαγωγικής ευθύνης, συλλογικότητας και αλληλεγγύης, θα κρατήσει ζωντανή τη στήριξη την επαφή, την επικοινωνία και την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Με γνώμονα πάντα τις ιδιαίτερες ανάγκες και δυνατότητες των μαθητ(ρι)ών, θα επιλέξει τα μέσα και τη μορφή της επικοινωνίας και θα οργανώσει το διδακτικό του έργο και την επαφή με τους/τις μαθητ(ρι)ές (e–mail, ασύγχρονη κλπ.).
- Όλα τα παραπάνω ερωτήματα, προβλήματα, ελλείψεις, δυσκολίες, ζητήματα προσωπικών δεδομένων κλπ., προκειμένου να είναι όλοι οι εκπαιδευτικοί καλυμμένοι και να αναλάβουν όσοι πιέζουν και απειλούν τις ευθύνες τους, να σταλούν στη διεύθυνση ΠΕ και τους συντονιστές εκπαίδευσης, απαιτώντας να πάρουν έγγραφες απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους.
Τώρα και όχι αύριο διεκδικούμε:
–Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί, και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
–Καθημερινή πλήρης λειτουργία των σχολείων με μειωμένο αριθμό μαθητών στο τμήμα (12-15), ανάλογα με τα τ.μ. των αιθουσών ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις, με αξιοποίηση σχολείων που έκλεισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και κάθε είδους κτηρίων, ακόμα και ιδιωτικών, που θα μπορούσαν να βρεθούν διαθέσιμα σε κάθε δήμο. Άμεση εκπόνηση κεντρικού πανελλαδικού σχεδίου για νέα σχολικά κτίρια που να καλύπτουν τις ανάγκες για σχολική στέγη.
–Δημιουργία όλων των απαραίτητων δομών ενισχυτικής διδασκαλίας (παράλληλη, κατ΄ οίκον, πρόσθετη) για τους μαθητές που δε μπορούν λόγω πανδημίας να παρακολουθήσουν τη δια ζώσης διαδικασία και παραμένουν περιορισμένοι στο σπίτι.
–Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί/ μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών αποκλειστικά με βάση το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία για να καλυφθούν ΤΩΡΑ όλα τα κενά! Κατάργηση εδώ και τώρα του απαράδεκτου θεσμού των ΑΜΩ και των 3μηνιαίων αναπληρωτών. Κατάργηση του ν. 4692/20 της Κεραμέως και του νόμου του προσοντολογίου του Γαβρόγλου.
–Μέτρα στήριξης των συναδέλφων που εργάζονται μακριά από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους (στέγαση, σίτιση, μετακίνηση).
–Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου. Μονιμοποίηση των καθαριστριών. Επαναπρόσληψη των απολυμένων μεταναστ(ρι)ων καθαριστ(ρι)ων. Κατάργηση της ρατσιστικής διάταξης.
–Δωρεάν διάθεση του αναγκαίου υλικού προστασίας στα σχολεία (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, υλικά καθαριότητας) με έκτακτη επιχορήγηση στις σχολικές επιτροπές.
–Αναδιάταξη- Μείωση της ύλης για τη νέα χρονιά
–Εξασφάλιση των αναγκαίων αδειών για τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χωρίς «αστερίσκους». Ίσα δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές.
–Κατάργηση της τροπολογίας, της ΠΝΠ και της ΥΑ που αφορά τις κάμερες και την εξ αποστάσεως.
–Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ΤΩΡΑ για να σωθεί ο λαός!
–Επίταξη ΤΩΡΑ, των κρεβατιών, των κλινικών, των εργαστηρίων, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, των 350 κρεβατιών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα μαζί με το προσωπικό ώστε να ενταχθούν στον κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού χωρίς αποζημίωση. Να καταργηθούν οι επιδοτήσεις στους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Ένταξη όλων των μονάδων υγείας στρατιωτικών, πανεπιστημιακών, ιδιωτικών νοσοκομείων σε ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.
– Άμεσο άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ (κενών και νέων, σύνολο 2000 ΜΕΘ, 1500 ΜΑΦ και στελέχωσή τους με το κατάλληλο προσωπικό. Άμεση αγορά αναπνευστήρων ώστε θέσεις ΜΑΦ να μετατραπούν σε θέσεις ΜΕΘ
–Υλοποίηση ΤΩΡΑ μέτρων για την επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας των υγειονομικών.
–Διενέργεια test μόνο βάσει επιστημονικών ενδείξεων, απολύτως δωρεάν και με ευθύνη των κρατικών φορέων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού σύμφωνα με τις τρέχουσες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και σε όλους ανεξαιρέτως τους υγειονομικούς. Άμεση και δωρεάν πρόσβαση στο ΕΣΥ σε όλους όσους χρήζουν διερεύνησης και συνέχεια της ιατρικής παρακολούθησης στο σπίτι. Άμεση πρόσβαση όλων όσων εμφανίζουν συμπτώματα σε γιατρό. Κανείς σπίτι αδιάγνωστος. Να μην γίνει το «μένουμε σπίτι», πεθαίνουμε σπίτι!
–Διορισμό ΤΩΡΑ με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ισχύουν, μόνιμων γιατρών. Άμεση στήριξη του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
–Διορισμό σε μόνιμες θέσεις Επιμελητών Β’ όσων επικουρικών γιατρών προσλαμβάνονται για την αντιμετώπιση της επιδημίας.
–Μέριμνα για ευπαθείς ομάδες – άπορους – αστέγους – φυλακισμένους – πρόσφυγες με αναγκαίο εξοπλισμό και ασφαλείς συνθήκες διαβίωσης. Οι συνταξιούχοι, οι απομονωμένοι, οι αδύναμοι θα χρειαστούν εισοδηματική ενίσχυση, αλλά και ευρύτερη κοινωνική βοήθεια, προκειμένου να αποφευχθούν ακραία φαινόμενα δυστυχίας. Να κλείσουν τα στρατόπεδα του αίσχους! Επείγουσα αποσυμφόρηση των φυλακών!
Το αμέσως επόμενο διάστημα προχωράμε σε:
- Παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 24/11 στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής
- Διαδικτυακή Συνέλευση του συλλόγου με όλα τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς για να καταγραφεί όλη η εικόνα και να αποφασίσουμε συλλογικά.
- Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση του ΕΚΑ και της ΑΔΕΔΥ στις 26/11. Ειδικά μετά το όργιο καταστολής στις κινητοποιήσεις του Πολυτεχνείου, γίνεται φανερό ότι θέλουν να βγάλουν τις διεκδικήσεις μας στην παρανομία για να περνούν ανενόχλητοι τα σχέδιά τους.
- Συντονιζόμαστε μεταξύ μας και με τους συλλόγους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και με συλλόγους γονέων.
- Καλούμε την ΔΟΕ να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει τα αντίστοιχα σε όλους τους συλλόγους ώστε ο αγώνας μας να συντονιστεί και να πάρει πανελλαδική διάσταση. Το ΔΣ της ΔΟΕ να καλύψει συνδικαλιστικά τους συναδέλφους που δεν θα υλοποιήσουν την ΕΑΕ του ΥΠΑΙΘ, είτε λόγω έλλειψης τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε γιατί δεν έχουν τον κατάλληλο χώρο και δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να την πραγματοποιήσουν.
Προτεραιότητα δική μας είναι η ζωή, η υγεία, η παιδεία και η ελευθερία του Λαού!