Ο Σύλλογος Εκπ/κών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής σε συνέχεια του αιτήματος που καταθέσαμε (και δε λάβαμε ουδεμία απάντηση) για άμεση συνάντηση με τον δήμαρχο και κάθε εμπλεκόμενο με τα ζητήματα παιδείας στο Δήμο Φυλής προκειμένου να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των σχολείων μας τη νέα σχολική χρονιά που ξεκινά, καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 5/10 στις 2μμ στο Δημαρχείο. Καλούμε σε κοινό βηματισμό και ανάληψη δράσεων και την Ένωση Γονέων Δήμου Φυλής.
Η νέα σχολική χρονιά βρίσκει τα σχολεία μας ΚΑΙ ΠΑΛΙ αντιμέτωπα με σοβαρά προβλήματα υποδομών, υλικοτεχνικού εξοπλισμού και καθαριότητας. ΥΠΑΙΘ, κυβέρνηση (τωρινή και προηγούμενες) και Δήμος θεωρούν ότι τα σχολεία μπορούν να λειτουργούν χωρίς χρηματοδότηση, σε κτίρια και υποδομές που δεν εξυπηρετούν σε ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ τη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση και τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών μας, ρίχνοντας τα βάρη των ελλείψεων σε εκπαιδευτικούς και γονείς.
Σε ό,τι αφορά τα σχολεία μας στον Δήμο Φυλής αναφέρουμε ενδεικτικά:
1. Πάγια διεκδίκηση εκπαιδευτικών και γονιών αποτελεί ο αγώνας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων, προκειμένου να «αναπνεύσουν» δημοτικά και νηπιαγωγεία που υποχρεώνονται να στεγάσουν μαθητ(ρι)ες σε προκάτ αίθουσες και ακατάλληλους χώρους, μετατρέποντας κάθε διαθέσιμο τετραγωνικό των σχολείων μας (αίθουσες εκδηλώσεων, αποθήκες, κλπ) σε σχολικές τάξεις ή εργαστήρια. Η άρνηση και αδιαφορία άμεσης διαμόρφωσης ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση του κτιριακού ιδιαίτερα στην πρωτοβάθμια, έχει φυσικά ως αποτέλεσμα τον υπερπληθυσμό των σχολείων, όπου η απουσία σχολικών τάξεων και αιθουσών για εκδηλώσεις, τάξεις εργαστηρίων για εικαστικά, μουσική, η σχεδόν παντελής απουσία γυμναστηρίων κλπ, χώροι που στην περιοχή μας θεωρούνται πολυτέλεια, συνοδεύεται συχνά και με μικρά και γεμάτα κοντέινερ προαύλια.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα νηπιαγωγεία, όπου η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ δίχρονη προσχολική αγωγή αντιμετωπίζεται από τη δημοτική αρχή, ως παραπαίδι του δημόσιου σχολείου, καθώς ακόμη και σήμερα 3 χρόνια μετά την θεσμοθέτηση της δίχρονης, πολλά νηπιαγωγεία εξακολουθούν να λειτουργούν με παραρτήματα μέσα σε παιδικούς σταθμούς!
Σε όλα τα παραπάνω, η δημοτική αρχή με την πλήρη ανοχή της Κυβέρνησης, έχει να επιδείξει και καυχιέται για την λειτουργία δύο νέων σχολικών μονάδων (κι ας έχουν περάσει χρόνια από την απόφαση ίδρυσής τους). Το 11ο δημοτικό και 11ο νηπιαγωγείο Άνω Λιοσίων δεν αποτελούν έργα αλλά εικόνες ντροπής και χαρακτηριστικά παραδείγματα της πολιτικής που ακολουθούν για τα δημόσια σχολεία!
Από τη μια το 11ο νηπιαγωγείο που επί ένα χρόνο λειτουργίας του, χάρη στις επίμονες πιέσεις των εκπαιδευτικών κατάφερε να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για την ασφαλή λειτουργία του! Η λίστα των ελλείψεων είναι ντροπή και μόνο να αναφέρεται: Δεν υπάρχει βρύση για πόσιμο νερό, πάρα μόνο από τους νιπτήρες στις τουαλέτες! Δεν υπάρχουν τουαλέτες ενηλίκων και νιπτήρες για τους εκπαιδευτικούς παρά μόνο επιπλέον παιδικές! Η επίπλωση εξακολουθεί να είναι ελλιπής σε βιβλιοθήκες, ντουλάπες, ράφια, κρεμάστρες! Ο προαύλιος χώρος είναι εξαιρετικά μικρός για το πλήθος των μαθητ(ρι)ών, η εσωτερική περίφραξη που διαχωρίζει το σχολείο με το διπλανό οικόπεδο είναι από κοτετσόσυρμα(!!), ενώ τα μόνα παιχνίδια είναι μια τσουλήθρα αμφιβόλου ποιότητας, δυο αλογάκια και δυο παγκάκια για περίπου 40 παιδιά!
Από την άλλη, στο 11ο δημοτικό Άνω Λιοσίων ντρέπεται και η ντροπή! Οι νέοι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν για να λειτουργήσει το νέο σχολείο, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την πλήρη εγκατάλειψη! Μάλιστα οι χώροι καθαρίστηκαν μόλις 2 μέρες πριν την υποδοχή των παιδιών στα σχολεία! Ένα ολόκληρο καλοκαίρι είχε μπροστά του ο Δήμος και όμως βρισκόμαστε στο σημείο να μην έχει νόημα να αναφερθούν οι ελλείψεις καθώς ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ μιλάμε για άδειες αίθουσες και πλήρως απογυμνωμένο σχολείο ακόμη κι από τα στοιχειώδη! Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αρκεί να αναφέρουμε τι έχει το σχολείο, καθώς για το τι λείπει χρειάζονται μάλλον σελίδες! Αυτή τη στιγμή το σχολείο έχει ρεύμα, πίνακες, θρανία, καρέκλες, 6 βιβλιοθήκες και τρεις (3!!!) τουαλέτες για όλους, παιδιά και εκπαιδευτικούς! ΑΥΤΑ και μόνο ΑΥΤΑ! Οι αντιδράσεις των γονιών για τη μετακίνηση μαθητ(ρι)ών στη νέα σχολική μονάδα βρήκαν ένθερμο υποστηρικτή στον Δήμο με την ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ εγκατάλειψη του σχολείου λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων! Κι όμως είναι συνταγματικό δικαίωμα και προστατεύεται η παροχή δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης σε όλα τα παιδιά, υποχρέωση που ο ίδιος ο Δήμος σκόπιμα την παραβιάζει, κι εύλογα γεννάται το ερώτημα το ΥΠΑΙΘ πότε θα κινηθεί με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να ξεκαθαριστεί ότι για την λειτουργία ενός σχολείου δεν αποφασίζει κατά το δοκούν ο κάθε Δήμαρχος; Από την πλευρά μας καλούμε τους γονείς του 11ου δημοτικού σχολείου από κοινού να δώσουμε τη μάχη ώστε το σχολείο να αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των μορφωτικών αναγκών των παιδιών, με σύγχρονες εγκαταστάσεις, πλήρη εξοπλισμό, χώρους και αίθουσες για όλα τα διδακτικά αντικείμενα, με όλο το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και προσωπικό καθαριότητας.
Ανάλογα προβλήματα σχολικής στέγης αντιμετωπίζουν και τα σχολεία στη δευτεροβάθμια, αν και σε μικρότερο βαθμό από την πρωτοβάθμια. Το 3ο Λύκειο στεγάζεται σε ένα απαρχαιωμένο, και προβληματικό βιομηχανικό κτίριο. Η προβληματική αυτή κατάσταση χρονίζει ταλανίζοντας γενιές μαθητών και τους καθηγητές τους, ενώ δεν έχει λήξει ακόμη η απαλλοτρίωση των οικοπέδων όπου θα ανεγερθεί το νέο κτίριο του σχολείου. Ζητάμε από τους υπευθύνους του Δήμου να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να παρουσιάσουν σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπεράτωση του έργου. Το ίδιο υποβαθμισμένα κτιριακά είναι και τα Σχολικά Εργαστήρια του ΕΠΑΛ Άνω Λιοσίων που στεγάζονται σε κτίριο της δεκαετίας του ΄50. Είναι με το ΕΠΑΛ η μοναδική δομή επαγγελματικής εκπαίδευσης στον Δήμο Φυλής και με τον πολύτιμο και πανάκριβο εξοπλισμό τους, αξίζουν μια καλύτερη στέγη, αφού οι φθορές είναι σημαντικές και απαιτείται πλάνο για την κτιριακή αναβάθμιση των Εργαστηρίων και τη λύση του προβλήματος αυτού.
Είναι σημαντική η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου Άνω Λιοσίων και η προγραμματιζόμενη ανέγερση του 5ου Γυμνασίου Α.Λ. μετά την ίδρυσή του, αλλά καθυστερεί πολύ, όπως και η χρηματοδότησή του. Η λειτουργία του θα αποσυμφορήσει το 1ο αλλά κυρίως το 2ο Γυμνάσιο Ά.Λ. το οποίο ασφυκτιά, όντας υπερπλήρες τα τελευταία χρόνια κι ο Δήμος πρέπει να «τρέξει» επειγόντως τις διαδικασίες για την κατασκευή του. Το υπάρχον κτίριο του 2ου είναι χωρητικότητας 250 μαθητών και εδώ και χρόνια φιλοξενεί κοντά στους 400(!), με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και για τον κίνδυνο από τον συνωστισμό, δεδομένου ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ, παρά τα περί του αντιθέτου διαδιδόμενα από την κυβέρνηση!
Μάλιστα, ο Δήμος το καλοκαίρι τοποθέτησε δύο προκάτ αίθουσες στο προαύλιο του 2ου Γυμνασίου Α.Λ. για εγγραφή και στέγαση επιπλέον μαθητών από το 7ο Δημοτικό, σε βάρος του 3ου Γυμνασίου Α.Λ. καταπατώντας κάθε χωροταξική κατανομή και παρανομώντας, ουσιαστικά, παρά τις αντιδράσεις του Συλλόγου Διδασκόντων, του Συλλόγου Γονέων, της Ένωσης Γονέων Άνω Λιοσίων-Φυλής και της ΕΛΜΕ. Το 2ο Γυμνάσιο διογκώθηκε απελπιστικά και το 3ο Γυμνάσιο έχασε πολλούς μαθητές. Τα ίδια προβλήματα με εγγραφές και μετεγγραφές αντιμετωπίζουν και το 1ο και το 2ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου.Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τόσο το 1ο Γυμνάσιο Ζεφυρίου, όσο και το 3ο Γυμνάσιο Α.Λ., που αποδυναμώνονται, βρίσκονται σε πιο υποβαθμισμένες περιοχές που κατοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από Ρομά.
Είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη του Δήμου διαχρονικά και της Πολιτείας συνολικά γιατί δεν προχωρά η αναβάθμιση των περιοχών αυτών με αποτελεσματικές και μακροχρόνιες παρεμβάσεις και μέτρα σε όλα τα επίπεδα. Δεν πρέπει τα μόνα μέτρα να είναι τα επιδόματα και η εγγραφή στο σχολείο. Δεν θα δεχτούμε σχολεία γκέτο, αλλά ούτε και περιοχές γκέτο!
Ένα άλλο φλέγον ζήτημα είναι αυτό της σχολικής φύλαξης και το θέτουμε διαρκώς εδώ και αρκετά χρόνια, συναντώντας από πλευράς Δήμου την μόνιμη επωδό ότι δεν δικαιούται να προσλάβει σχολικούς φύλακες. Παρόλα αυτά οι διαρρήξεις και οι φθορές που ταλαιπωρούν τα σχολεία μας είναι μια μόνιμη κατάσταση με μεγάλο κόστος. Η μόνιμη φύλαξη των σχολείων σε 24ωρη βάση είναι το μόνο που θα μπορέσει να αποτελέσει ουσιαστική λύση για το πρόβλημα.
Καλούμε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα να μη γίνουμε συνοδοιπόροι του σχεδίου Δήμου και κυβέρνησης που υποβαθμίζει σκόπιμα και συστηματικά κάθε κοινωνική παροχή και υπηρεσία, να συμβάλλουμε αποφασιστικά ώστε οι κάτοικοι του Δήμου Φυλής, να μην είναι απλώς οι σιωπηροί αποδέκτες των καταστροφικών συνεπειών της χωματερής, αλλά κάτοικοι που το βιοτικό τους επίπεδο και οι δημόσιες υπηρεσίες, τα σχολεία και οι δομές υγείας να αντιστοιχούν στις ανάγκες για μια ζωή με πραγματική αξιοπρέπεια!
2. Η ακρίβεια και οι τρομαχτικές αυξήσεις σε βασικά είδη, θα οδηγήσουν τα σχολεία μας σε αδιέξοδο για το πώς θα καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες σε θέρμανση, ρεύμα, ακόμη και στην εξασφάλιση βασικών υλικών για την καθημερινή τους λειτουργία. Ήδη σε διάφορους δήμους στέλνονται οδηγίες για τη μη χρήση ρεύματος και θέρμανσης όλη την ημέρα για λόγους οικονομίας! Φαίνεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει, στο όνομα «του δύσκολου χειμώνα» που έρχεται, να βρει συνένοχους, προετοιμάζοντας δημοτικές αρχές και εκπαιδευτικούς στο να αποδεχτούν έναν παγωμένο χειμώνα! Την ίδια στιγμή, οι ανάγκες σε αναλώσιμα δε μπορούν να πέσουν στις πλάτες γονιών και εκπαιδευτικών, σε μια περίοδο εκτεταμένης ακρίβειας και φτώχειας, με μισθούς που δεν αρκούν να καλύψουν ούτε το σούπερ μάρκετ ούτε νοίκι, ρεύμα και καύσιμα!…
Το ξεκαθαρίζουμε σε όλους τους τόνους ότι δε θα επιτρέψουμε να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των σχολείων και των παιδιών ως σπατάλες! Απαιτούμε το αυτονόητο: αύξηση της χρηματοδότησης για τα σχολεία μας ώστε να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σε αναλώσιμα κλπ, δέσμευση του Δήμου ότι δεν θα περιορίσει την παροχή ούτε θα πιέσει για μείωση της απαραίτητης ενέργειας για τη θέρμανση των σχολείων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εκατοντάδες εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτ(ρι)ες καλούνται να στελεχώσουν τις σχολικές μονάδες της περιοχής μας, πολλοί/ες από αυτούς/ες για πρώτη φορά. Το κόστος για την ενοικίαση κατοικίας και μετακίνησης είναι υπέρογκο, ενώ πολλοί/ες υποχρεώνονται να μετακινούνται από πολύ μακρινές περιοχές. Καλούμε τον Δήμο προκειμένου να στηρίξει έμπρακτα τους/τις εκπαιδευτικούς, που καθημερινά δίνουν τον εαυτό τους για τη στήριξη και την μόρφωση των παιδιών, να λάβει μέτρα για την οικονομική διευκόλυνση των συναδέλφων/ισσών με την παροχή μειωμένης κάρτας μετακίνησης στα ΜΜΜ και τα διόδια της Αττικής Οδού και με την πύκνωση και την επέκταση των δρομολογίων των λεωφορείων στην περιοχή προς όφελος μαθητών, εκπαιδευτικών και της τοπικής κοινωνίας.
3. Τέλος, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα η πανδημία εξακολουθεί να απειλεί την υγεία μας. Το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολικών μονάδων δεν προβλέπει απολύτως κανένα μέτρο επιδημιολογικής επιτήρησης για την προστασία ολόκληρης της σχολικής κοινότητας. Απαιτούμε από ΥΠΑΙΘ και Δήμο να διασφαλίσουν δωρεάν τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ και να παράσχουν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και να προσλάβουν επιπλέον μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ή με πλήρες ωράριο και να καλυφθούν οι θέσεις λόγω συνταξιοδότησης και μετακίνησης. Επιπλέον, επαναφέρουμε το αίτημά μας για λειτουργία του ΙΚΑ δήμου Φυλής ως Κέντρο Υγείας σε 24ωρη βάση, παρέχοντας μεταξύ άλλων την δυνατότητα δωρεάν τεστ για όλους τους πολίτες καθώς ο αγώνας για δημόσια δωρεάν παιδεία είναι άρρηκτα δεμένος στην πάλη μας με τη δημόσια δωρεάν υγεία για όλο το λαό.
Με βάση όλα τα παραπάνω, καταθέτουμε αίτημα συνάντησης με τη δημοτική αρχή και κάθε ιθύνοντα για θέματα παιδείας και επαναφέρουμε το πάγιο αίτημά μας για σύγκλιση δημοτικού συμβουλίου ανοιχτό σε όλους τους πολίτες και εμπλεκόμενους με τα σχολεία της περιοχής μας, προκειμένου να κατατεθούν το σύνολο των ζητημάτων, προβλημάτων και αιτημάτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και δημόσια να τοποθετηθεί για όλα αυτά η δημοτική αρχή. Άλλωστε κατά τα λεγόμενα της δημοτικής αρχής όλα λειτουργούν άψογα και φανταζόμαστε ότι αντέχουν στην κριτική και θα μπορούν εύκολα και τεκμηριωμένα να αντικρούσουν όσα πιθανά τους καταλογιστούν.
Εμείς ως εκπαιδευτικοί στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Δυτική Αττική, την περιοχή της χωματερής, της βαριάς βιομηχανίας και της ρύπανσης, των λαϊκών οικογενειών και της μεγάλης ανεργίας, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενώνουμε τις φωνές μας με τις φωνές των γονιών, διεκδικώντας τα υπέρογκα ανταποδοτικά της χωματερής, η λειτουργία της οποίας έχει ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής, να δοθούν για κοινωνικές παροχές σε υγεία και παιδεία, παλεύοντας για τη δημόσια εκπαίδευση ΟΛΩΝ ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ των παιδιών και διεκδικώντας ό,τι ανήκει πραγματικά στους/στις μαθητ(ρι)ες μας.