Σχετικά με την τηλεκπαίδευση λόγω καύσωνα: ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ σχολεία ΑΝΟΙΧΤΑ με ανεμιστήρες και κλιματισμό, με τους/τις εκπαιδευτικούς και τα παιδιά στο φυσικό τους χώρο όχι πίσω από κάμερες!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εκπαίδευση που δεν αποκλείει αλλά αντίθετα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών μας.

ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ η κυβέρνηση να λάβει μέτρα για την προστασία όλων από τις έντονες καιρικές συνθήκες.

Ενώ η χώρα πλήττεται από καύσωνα με ακραίες θερμοκρασίες, για ακόμη μία φορά κυβέρνηση – ΥΠΑΙΘ έδωσε την ευθύνη στους δήμους και στις διευθύνσεις να αποφασίσουν σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων, ανακοινώνοντας μόνο γενικές συστάσεις για ελαφρύ και ανοιχτόχρωμο ρουχισμό(!!), διαλείμματα στις τάξεις χωρίς ανεμιστήρες ή κλιματισμό! Την ίδια στιγμή γονείς και εκπαιδευτικοί εισέπραξαν από το δήμο Φυλής απίστευτες απαντήσεις: «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, πηγαίνετε στο υπουργείο για κλιματιστικά και ανεμιστήρες, δεν έχουμε χρήματα για νερά, αυτά τα λέει το υπουργείο, που να βρούμε τα χρήματα».

Τελικά ο δήμος Φυλής αποφάσισε χθες το βράδυ να κλείσει τα σχολεία. Αμέσως οι διευθύνσεις- ΥΠΑΙΘ έβαλαν σε εφαρμογή το γνωστό σχέδιο: ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ! Παντελής απουσία πραγματικών μέτρων ώστε κανείς και καμιά να μη βρεθεί εκτεθειμένος/η στις δύσκολες καιρικές συνθήκες και βέβαια η γνωστή απάντηση που φέρει το όνομα της ατομικής ευθύνης. Τα σχολεία σήμερα Τετάρτη και Πέμπτη 12-13/6/2024 θα παραμείνουν κλειστά ενώ με ένα απλό μέιλ -όχι επίσημο έγγραφο- και με την υπογραφή της υπεύθυνης εκπαιδευτικών θεμάτων της ΔΙΠΕ, χωρίς καμιά αναφορά και στη σχετική εγκύκλιο, ανακοινώθηκε η πραγματοποίηση τηλεκπαίδευσης για τις περιοχές που θα ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων.

Βέβαια, η απόφαση για τηλεκπαίδευση αποτελεί και χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης υπουργείου και διεύθυνσης με την ζώσα εκπαίδευση και τις πραγματικές ανάγκες των σχολείων: τρεις μέρες πριν το κλείσιμο τα σχολεία έχουν τις τελικές γιορτές, τους βαθμούς και τις διαδικασίες αποχαιρετισμού με τους μαθητές! Μάλλον η διεύθυνση και το ΥΠΑΙΘ δεν το γνωρίζει!!!

Η τακτική του Υπουργείου να βάζει σε λειτουργία την τηλεκπαίδευση για χρονικό διάστημα μιας ή δυο ημερών δεν στοχεύει στη στήριξη των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών. Επιτέλους ας σταματήσει η κοροϊδία και οι επικοινωνιακές τακτικές από την πλευρά του ΥΠΑΙΘ και της Κυβέρνησης στην προσπάθειά τους να αποκρύψουν το γεγονός των χιλιάδων χαμένων ωρών λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού, ότι έχουν αφήσει ανοχύρωτα τα σχολεία με δεκάδες προβλήματα συντήρησης, θέρμανσης – κλιματισμού, εξοπλισμού. 

Με βάση τα παραπάνω, διευκρινίζουμε τα εξής:

  • Κανένας/καμία εκπαιδευτικός δεν υποχρεούται να παρέχει τηλεκπαίδευση από το σπίτι του/της.
  • Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει ότι: «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».
  • Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να πάνε σε κλειστό σχολείο, σε αίθουσες με ακραίες θερμοκρασίες, για να κάνουν τηλεκπαίδευση! Δεν μιλάμε για μάθημα, για ύλη που χάνεται στο τέλος της χρονιάς, αλλά για κανονικό καψόνι σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς. Σημειώνουμε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι/ισσες αντιμετωπίζουν σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας.

Απαιτούμε Κυβέρνηση, Δήμοι και Περιφέρειες να φροντίσουν για ασφαλή σχολεία που μπορούν να ανταποκριθούν σε έντονα κλιματικά φαινόμενα (χιόνια, καύσωνες κλπ) ώστε όλοι εκπαιδευτικοί και μαθητ(ρι)ές να βρισκόμαστε στον φυσικό μας χώρο! Ζητάμε εκπαίδευση ζωντανή και όχι πίσω από κάμερες, ζητάμε εκπαίδευση που δεν αποκλείει αλλά αντίθετα διασφαλίζει την ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών μας. ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

– Καταγγέλλουμε την τακτική της κυβέρνησης, καλούμε τους εκπαιδευτικούς του συλλόγου μας να μην πραγματοποιήσουν τηλεκπαίδευση!

– Να δοθεί έκτακτη άδεια, με 100% αποζημίωση, στους γονείς όπου θα είναι κλειστά τα σχολεία των παιδιών τους.

– Καλούμε τη ΔΟΕ να πάρει σαφή θέση ενάντια στις εξελίξεις αυτές, να καλύψει συνδικαλιστικά τους εκπαιδευτικούς και να χρησιμοποιήσει κάθε συνδικαλιστικό μέσο για τη διεκδίκησή του!

Στις περιπτώσεις που ασκηθούν πιέσεις στα σχολεία από δ/ντες-ντριες/προϊσταμένες-ους για παροχή τηλεκπαίδευσης παρά τα παραπάνω δεδομένα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να απαντούν με την παρακάτω δήλωση:

Σας ενημερώνω ότι λόγω της απόφασης του  Δημάρχου Φυλής κ.Παππού περί διακοπής της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική την Τετάρτη και Πέμπτη 12-13/6/2024, αδυνατώ να εισέλθω στον χώρο του σχολείου και να καλύψω το ωράριό μου με διδασκαλία στη φυσική τάξη. Επιπλέον υπενθυμίζεται ότι με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία ορίζεται ότι «Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Τέλος, για κάθε άλλη εντολή της υπηρεσίας μας παρακαλώ να ενημερωθώ για αυτή όπως προβλέπεται, δηλαδή να είναι έγγραφη και ενυπόγραφη. Επιπλέον, για λόγους ασφαλείας θα παρακαλούσα να μου στείλετε εγγράφως ότι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να έρθουν στο σχολείο και ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη σε περίπτωση προβλήματος υγείας στην προσπάθεια κάποιου/ας συναδέλφου/ισσας να φτάσει, να παραβρίσκεται στο σχολείο σε αίθουσες χωρίς κλιματισμό ή  να αποχωρήσει από αυτό.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία σχολείων της περιοχής μας με τη διεύθυνση ΠΕ Δυτ. Αττικής σχετικά με τις απογευματινές γιορτές που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν Τετάρτη 12/6 και Πέμπτη 13/6, η ΔΙΠΕ προφορικά (κι όχι εγγράφως) απάντησε: από τη στιγμή που με απόφαση του δήμου τα σχολεία είναι κλειστά, το άνοιγμά τους για οποιοδήποτε λόγο αυτές τις δύο μέρες γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των εκπαιδευτικών και των διευθυντ(ρι)ών τους. Επομένως για οποιοδήποτε περιστατικό που θα σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες ευθύνεται αποκλειστικά η σχολική κοινότητα που αποφάσισε το άνοιγμα του σχολείου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *