ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΥΤ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΝΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΥΝ – ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΡΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ!

Από την Δευτέρα 2/9 οπότε και ξεκίνησαν οι τοποθετήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και στην συνέχεια των αναπληρωτών/ριων, η όλη διαδικασία αποτελεί συνεχή καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των συναδέλφων/ισσών! Η ΔΙΠΕ στη γνωστή λογιστική αντίληψη, με την οποία τα κενά είναι απλώς νούμερα σε ένα πίνακα που μπορούν να γράφονται ή να σβήνονται με το πάτημα ενός κουμπιού, επηρεάζοντας τις ζωές εκατοντάδων ανθρώπων που αναμένουν την τελική τοποθέτησή τους, δημιούργησε κυριολεκτικά ένα μπάχαλο!

Από τη μια η απαράδεκτη απαίτηση του ΥΠΑΙΘΑ να δοθούν τα κενά για τους/τις αναπληρωτ(ρι)ές μέσα σε μερικές ώρες χωρίς προειδοποίηση των ασφυκτικών χρονικών ορίων και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών που προηγούνταν, και από την άλλη η απαράδεκτη απόφαση της ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής να ανεβάσει άρον άρον τα κενά και να απαιτήσει από τους/τις νεοδιόριστους/ες των ειδικοτήτων να επιλέξουν, και μάλιστα στην πλειοψηφία πάνω από δύο σχολεία μέσα σε δύο ώρες! Δεν υπολόγισαν ούτε καν το ακραίο δυστοπικό τοπίο που οι άνθρωποι αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν σε σχέση με την ενοικίαση σπιτιού και η οποία σχετίζεται για πολλούς/ες με την τοποθέτηση τους. Σαφώς και οι εκπαιδευτικοί δυσκολεύτηκαν να δηλώσουν σχολεία σε αυτό το διάστημα και βέβαια τα σχολεία για ακόμη μία φορά θα έχουν τεράστιες δυσκολίες με το πρόγραμμα και τη λειτουργία τους! Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι με ένα υπουργείο που μιλά για νόμους και εγκυκλίους αλλά το ίδιο μπορεί να τα εφαρμόζει όταν και όποτε θέλει και βέβαια Διευθύνσεις σε διατεταγμένη υπηρεσία που ακολουθούν αυτή την πολιτική. Έτσι, απλά, οι 48 ώρες που έπρεπε να έχουν οι συνάδελφοι και συναδέλφισσες μας για να δηλώσουν σχολεία μετατράπηκαν σε 2 ώρες!

Μέσα βέβαια σε αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια δεν ήταν περίεργο που έγιναν μια σειρά λάθη. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Μεγάλες αποκλείσεις στις διαθέσιμες ώρες φυσικής αγωγής σε σχολεία: πχ δόθηκαν 9 ώρες στο 3ο Ζεφυρίου στους/ις νεοδιόριστους/ες ενώ λίγο αργότερα στον ΟΠΣΥΔ αναρτήθηκαν 19 ώρες για τους/ις αναπληρωτές/ριες, στο 7ο Άνω Λιοσίων δόθηκαν 13 ώρες στους/ις νεοδιόριστους/ες και 24 ώρες στον ΟΠΣΥΔ στους/ις αναπληρωτές/ριες.
  • Τοποθετήθηκαν 2 εκπαιδευτικοί αγγλικών σε κενό που ΔΕΝ υπήρχε καθώς καλύπτεται από μόνιμη συνάδελφο, και μάλιστα τοποθετήθηκαν με μισές ώρες η καθεμιά!
  • Εκεί που απογειώνεται το μπάχαλο είναι στους/ις εκπαιδευτικούς της θεατρικής αγωγής που οι αναπληρωτ(ρι)ες έβλεπαν στις επιλογές του ΟΠΣΥΔ να επαναλαμβάνεται η ίδια επιλογή 2 και 3 φορές προκειμένου να αντιστοιχεί στον αριθμό των προσλήψεων!

Παράλληλα ακραία είναι η καταστρατήγηση των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητ(ρι)ών μας όταν οι προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη είναι μόλις 350 για να καλυφθούν 600 κενά! Το υπουργείο που δε ξεχνά να μιλά για συμπερίληψη, οργανώνει ημερίδες και σεμινάρια για τα παιδιά με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αλλά αρνείται να προσφέρει το αυτονόητο, αυτό που οι δικές τους υπηρεσίες των ΚΕΔΑΣΥ έχουν αποφασίσει, την υποστήριξη κάθε παιδιού με εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ειδικά σχολεία που μετά και από τις προσλήψεις αναπληρωτών εξακολουθούν να έχουν 12 κενά. Παράλληλα, δεν δόθηκε η δυνατότητα τοποθέτησης των νεοδιόριστων στα τμήματα ένταξης, τα οποία η πολιτική των περιορισμένων προσλήψεων συρρικνώνει και οδηγεί σε κλείσιμο λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών!

Τέλος καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την ίδια τη διαδικασία τοποθέτησης των αναπληρωτ(ρι)ών μέσω της πλατφόρμας του ΟΠΣΥΔ, διαδικασία απόκρυψης και προτεραιοποίησης των κενών καθώς ενώ θα έπρεπε να δοθούν όλα τα κενά στις/στους αναπληρωτ(ρι)ές τελικά δίνονται μόνο τόσα όσα αντιστοιχούν στον αριθμό προσλήψεων. Μέσα σε αυτά τα κενά δεν έχουν συμπεριληφθεί καθόλου τα ολοήμερα και ας διατείνεται το υπουργείο ότι είναι προτεραιότητα τους και μας στέλνει να κολλήσουμε ιλουστρασιόν αφίσες. Μία «προτεραιότητα» που καλύπτεται με περισσεύματα ωρών όπου και όταν υπάρχουν ή αναστέλλοντας την λειτουργία τμημάτων σε πολλά σχολεία.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μερικές μόνο από τις αδιανόητες καταστάσεις με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι/ες οι εκπαιδευτικοί. Απαιτούμε για όλες τις περιπτώσεις που προκλήθηκαν λάθη και οι τοποθετήσεις δεν έγιναν με βάση τα πραγματικά κενά και τις δηλώσεις των εκπαιδευτικών, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι να απαιτήσουν εγγράφως την επανατοποθέτησή τους με ένσταση επί της διαδικασίας και σε καμία περίπτωση να μη δεχτούν οι όποιες αλλαγές γίνουν να είναι με προφορικές εντολές μετακίνησης ή τηλεφωνήματα αλλά με νόμιμο και διαφανή τρόπο! Κάθε άλλη διαδικασία καταστρατηγεί τον πίνακα και καθιστά τη διαδικασία εντελώς αδιαφανή.

Το υπουργείο ακολουθώντας σταθερά την λογική των περικοπών, και όχι αυτή των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών μας, προσέλαβε λιγότερους αναπληρωτές/ριες από αυτούς που χρειάζονταν για να καλυφθούν τα κενά και να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία μας. Είναι ξεκάθαρο ότι το μπάχαλο στις τοποθετήσεις φέτος δεν οφείλεται απλά σε διοικητικά λάθη ή ανεπάρκειες, αλλά γίνεται με συνειδητή πολιτική κατεύθυνση στο όνομα των οδηγιών Νικολόπουλου και ΥΠΑΙΘΑ το οποίο καλεί τις διευθύνσεις σε κλείσιμο τμημάτων, σε περικοπή προσλήψεων, σε καταπάτηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών!

Δεν μας εκπλήσσει η πολιτική τους! Αδιαφορούν για τα παιδιά και τα σχολεία, άλλωστε, έχουν δεκαετίες που δεν έχουν μπει σε τάξεις, δεν είναι εκπαιδευτικοί, ούτε παιδαγωγοί. Είναι κυνικοί εκτελεστές και εφαρμοστές της οικονομίας της αγοράς που διαλύει κάθε κοινωνικό αγαθό.

Απαιτούμε να γίνουν τα αυτονόητα:

  • Το υπουργείο να κάνει άμεσα όλες τις αναγκαίες προσλήψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Κάλυψη όλων των αναγκών μαθητ(ρι)ών και σχολείων. Καμία περικοπή σε γενική και ειδική εκπαίδευση.
  • Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί ΟΛΩΝ των αναπληρωτών/τριών αποκλειστικά με το πτυχίο και ολόκληρη την προϋπηρεσία

Απαιτούμε η διεύθυνση Δυτ. Αττικής:

  • να ανακοινώσει ΟΛΑ τα κενά (και των ολοήμερων ΦΥΣΙΚΑ) με κάθε διαφανή διαδικασία τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στο site της. Να δοθούν ικανοποιητικοί χρόνοι δήλωσης προτίμησης τοποθέτησης.
  • να κάνει εκ νέου τις τοποθετήσεις των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ειδικοτήτων και στην συνέχεια των αναπληρωτριών/ων με βάση τα πραγματικά κενά που υπάρχουν στην περιοχή με βάση τα δικαιώματα και τη διαδικασία που ορίζεται από το νόμο!
  • να σταματήσει η διόρθωση λαθών με τηλεφωνικές επικοινωνίες που καταστρατηγούν το πίνακα και τη διαφάνεια της διαδικασίας
  • να μην προβεί σε καμία συγχώνευση τμήματος με βάση την παράνομη εγκύκλιο Κατσαρού
  • πλήρης κάλυψη όλων των γνωστικών αντικειμένων από τις αντίστοιχες ειδικότητες εκπαιδευτικών
  • κάθε εγκεκριμένη παράλληλη στήριξη να δοθεί αποκλειστικά ένας προς έναν και να μη γίνουμε κοινωνοί απαράδεκτων μοιρασμάτων ωρών!

Καλούμε τις/τους συναδέλφισσες/ους να κάνουν αιτήσεις θεραπείας ζητώντας την τοποθέτηση τους στα πραγματικά κενά της περιοχής καθώς και να καταγγείλουν στο σύλλογο (τα τηλέφωνα των μελών του ΔΣ μπορούν να τα βρουν στα σχολεία) κάθε αυθαιρεσία ή παρατυπία της διοίκησης.

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *