ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ ΣΤΙΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΥΣ

ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Ορισμένα από τα Νηπιαγωγεία ευθύνης του συλλόγου μας λειτουργούν ως 4/θέσια και οι συναδέλφισσες εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε αυτά δικαιούνται, σύμφωνα με όσα ορίζονται από το νόμο, να έχουν μείωση ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και επομένως θα πρέπει να τοποθετηθεί επιπλέον εκπαιδευτικός για την κάλυψη των υπόλοιπων διδακτικών ωρών. Σε διαφορετική περίπτωση γίνεται ανάθεση αναγκαστικής υπερωριακής διδασκαλίας με ωριαία αντιμισθία, καθώς η παροχή διδακτικού έργου από τις συναδέλφους υπερβαίνει τα χρονικά όρια του νόμιμου ωραρίου εβδομαδιαίας και ημερήσιας εργασίας τους, όπως αυτό έχει καθοριστεί με νόμο και εξειδικευτεί με Υπουργική Απόφαση.

Ωστόσο, ενημερωθήκαμε ότι η ΔΙΠΕ με τηλεφωνική επικοινωνία και όχι εγγράφως επιδιώκει να παραπλανήσει τις συναδέλφισσες λέγοντας ότι απορρίπτει το αίτημά τους τόσο για μείωση του ωραρίου τους με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους όσο και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Μάλιστα χρησιμοποίησαν το παράλογο αιτιολογικό πως τα νηπιαγωγεία αυτά είναι λειτουργικά και όχι οργανικά 4/θέσια, την ώρα μάλιστα που χρόνια τώρα με δική ΤΟΥΣ ευθύνη δεν αποδίδεται η κανονική οργανικότητα!

Ο σύλλογος εκπ/κών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» απαιτεί να γίνουν άμεσα δεκτά όλα τα αιτήματα των νηπιαγωγών στα 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία και ξεκαθαρίζει ότι θα ασκήσει όλα τα μέσα (κινηματικά, νομικά, συνδικαλιστικά κλπ) για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.

Μάλιστα επειδή με θράσος τόλμησαν να κουνήσουν το δάχτυλο περί άγνοιας των νόμων από την πλευρά του σωματείου, της ΔΟΕ και των εκπαιδευτικών που διεκδικούν αυτό που δικαιούνται ας τους παραθέσουμε και όλο το νομικό πλαίσιο που ΟΦΕΙΛΟΥΝ να ακολουθήσουν, όπως ήδη κάνουν πολλές ΔΙ.Π.Ε.:

Το διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών των Νηπιαγωγείων καθορίζεται με υπουργική απόφαση σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 12 του ν. 1566/1985 (167 Α΄), όπως προστέθηκε με την περ. β, της παρ. 5 του άρθρου 39 του ν. 4115/2013 (24 Α΄) και ισχύει. Κατ’ εξουσιοδότηση των προαναφερόμενων διατάξεων εκδόθηκε και ισχύει η αριθ. 127187/Ε1/1-8-2016 (ΦΕΚ 2524 Β΄/16-8- 2016) υπουργική απόφαση που ορίζει ότι καθορίζεται το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα νηπιαγωγεία, κατά ανάλογο τρόπο με αυτό των δασκάλων, βάσει της οργανικότητας των νηπιαγωγείων, ως ακολούθως:

  1. Διευθυντές/ντριες 4/θέσιων και 5/θέσιων νηπιαγωγείων, ώρες 20.
  2. Διευθυντές/ντριες 6/θέσιων νηπιαγωγείων, ώρες 12.
  3. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 1/θέσια, 2/θέσια και 3/θέσια νηπιαγωγεία, ανεξάρτητα από το βαθμό και το χρόνο υπηρεσίας τους, ώρες 25.
  4. Εκπαιδευτικοί που υπηρετούν σε 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία: Ι) ώρες 24, αν έχουν μέχρι 10 χρόνια υπηρεσίας, II) ώρες 23, αν έχουν από 10 μέχρι 15 χρόνια υπηρεσίας, III) ώρες 22, αν έχουν από 15 μέχρι 20 χρόνια υπηρεσίας και IV) ώρες 21, αν έχουν πάνω από 20 χρόνια υπηρεσίας.»

Τα παραπάνω επισημαίνονται και στην εγκύκλιο 1-9-2023 με Αρ. Πρωτ.: Φ7/95956 /Δ1/1-9-23 του Υπουργείου Παιδείας με θέμα «Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2024-2025»

Οι νηπιαγωγοί σήμερα εργάζονται τις περισσότερες διδακτικές ώρες από όλους τους εκπαιδευτικούς, δεν έχουν κενά ή διαλείμματα και είναι διαρκώς επιφορτισμένοι/ες με την επίβλεψη των παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις παραμένοντας μόνες/οι στις σχολικές μονάδες. Η εργασιακή τους εξουθένωσή είναι τεράστια για να ανταπεξέλθουν στον εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό τους ρόλο, διαρκώς αυξανόμενη και η καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων μόνιμη. Για τις/τους προϊσταμένες/ους μάλιστα, το πραγματικό εργασιακό ωράριο ξεπερνάει κατά πολύ το προβλεπόμενο, αφού έχουν επιπροσθέτως διοικητικά και γραφειοκρατικά καθήκοντα  χωρίς καμία πρόβλεψη για μείωση διδακτικού ωραρίου.

Επιπρόσθετα πολλά νηπιαγωγεία διαθέτουν παραρτήματα σε άλλα κτίρια, αρκετά μακριά από την κεντρική σχολική μονάδα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφισσες καθημερινά να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την εύρυθμη λειτουργία των νηπιαγωγείων, επωμιζόμενες επιπλέον καθήκοντα και χωρίς καμία στήριξη από ΥΠΑΙΘ και ΔΙ.Π.Ε. Θυμίζουμε τις απαράδεκτες απαιτήσεις της ΔΙ.Π.Ε. για αποστολή εγγράφων σε προθεσμίες εντός του διδακτικού τους ωραρίου πολλές φορές ακόμη και αυθημερόν, λες και δεν γνωρίζουν ότι οι νηπιαγωγοί προϊσταμένες είναι και υπεύθυνες τάξης! Ή εκείνες τις υποχρεωτικές συναντήσεις που οργανώνει η ΔΙ.Π.Ε. ή/και οι «σύμβουλοι»-αξιολογητές σε ώρες εντός του διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών!

Οι νηπιαγωγοί επί σειρά ετών εργάζονται απλήρωτες πέραν του διδακτικού και εργασιακού συχνά ωραρίου τους, αντιμετωπίζοντας την εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας και την επιβάρυνση με καθήκοντα πέραν του παιδαγωγικού μας ρόλου.

Τώρα κάποιοι φαίνεται να αποφασίζουν, και να μην απαντούν εγγράφως που το βασίζουν, να περικόψουν και τις νόμιμες υπερωρίες, που αν και ψίχουλα, σηματοδοτούν το δίκαιο μας. Τα δικαιώματά μας δεν είναι αριθμοί, δε μετριούνται με τους δημοσιονομικούς στόχους, και τις «αντοχές της οικονομίας». Δεν θα ανεχτούμε να συνεχίζεται η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων νηπιαγωγών, την ένταση της εργασιακής τους εξουθένωσης, το καθεστώς εξαίρεσης που έχουν επιβάλει οι αποφάσεις των κυβερνήσεων. Το εκπαιδευτικό κίνημα διεκδικεί και υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των εκπαιδευτικών, χωρίς καμία διάκριση, στη μείωση του ωραρίου τους ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και την αποσύνδεσή του από την οργανικότητα των σχολικών μονάδων που υπηρετούν.

ΩΣ ΕΔΩ!!! ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΣΣΕΣ

Στα πλαίσια του συνολικού μας αιτήματος για μείωση του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών της Α’ βάθμιας στα πλαίσια της Β’ βάθμιας, απαιτούμε άμεσα για το ωράριο των νηπιαγωγών:

  • Καθολική εφαρμογή της κλιμάκωσης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών αναλόγως των χρόνων υπηρεσίας και σε όλα τα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία (εφαρμογή ανεξάρτητα από την οργανικότητα της σχολικής μονάδας) με απώτερο στόχο την εξίσωση με το ωράριο της Δευτεροβάθμιας για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Υπολογισμός στο διδακτικό ωράριο και της υποδοχής-αποχώρησης και του διαλείμματος
  • Να προχωρήσουν  οι διαδικασίες για την εφαρμογή  της μείωσης του ωραρίου των νηπιαγωγών σε όλα τα νηπιαγωγεία ανεξαρτήτως οργανικότητας και μόνο βάσει τα χρόνια υπηρεσίας των συναδελφισσών, την τοποθέτηση επιπλέον συναδέλφου όπου αυτό είναι αναγκαίο για τη συμπλήρωση των πλεοναζουσών  ωρών του ωρολογίου προγράμματος και  την  πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών.
  • Επισημαίνουμε ότι το ΥΠΑΙΘ εξέδωσε πρόσφατα εγκύκλιο αναφορικά με το ωράριο και την υπερωριακή διδασκαλία των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (αρ. πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21). Η Διεύθυνση Π.Ε. Δυτικής Αττικής  σύμφωνα με στην με  αρ. Πρωτ. 141076/Ε3/4-11-21  εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘ οφείλει να ενημερώνει  ορθώς το Π.Σ. myschool για το υποχρεωτικό διδακτικό ωράριο των εκπαιδευτικών αρμοδιότητάς της και να χορηγεί αρμοδίως υπερωριακή διδασκαλία στους εκπαιδευτικούς αρμοδιότητάς της, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παραπάνω  εγκύκλιο. 
  • Σε αυτά τα πλαίσια η τοποθέτηση ενός επιπλέον νηπιαγωγού σε κάθε Νηπιαγωγείο αποτελεί  αναγκαίο μέτρο  προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της μείωσης του ωραρίου και αυτονόητα αναγκαία συνθήκη για την επιπρόσθετη εποπτεία των μαθητ(ρι)ών και την εργασιακή ασφάλεια των νηπιαγωγών, που συχνά βρίσκονται μόνες/οι στις σχολικές μονάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *