Δελτίο Τύπου από την κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής 8/10/2024

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8/10 στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής νέα κινητοποίηση των δύο συλλόγων ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» και «Κ.Βάρναλης» κατά την οποία έγινε και η κατάθεση των αιτήσεων μονιμοποίησης των συναδελφ(ισσ)ων νεοδιόριστων των ετών ’20 και ’21.

Στη συνάντηση με την διευθύντρια εκπαίδευσης κ. Κολλιοπούλου, από την πλευρά των εκπαιδευτικών και των συλλόγων τέθηκαν τα εξής:

  1. Καταγγείλαμε για μια ακόμη φορά τις εικόνες ντροπής και την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στις τελευταίες κινητοποιήσεις μας. Με απόλυτο και ξεκάθαρο τρόπο τονίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε οι εκπαιδευτικοί που μάχονται για την μόρφωση των παιδιών του λαού, να αντιμετωπίζονται ως επικίνδυνοι και εχθροί! Με την αποφασιστικότητα και την μαζικότητά μας θα σπάσουμε τα νέα ήθη που επιδιώκει να επιβάλλει η διευθύντρια εκπαίδευσης. Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε και σήμερα που δεν κλήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις απέναντι στους «εχθρούς» εκπαιδευτικούς, παρά το γεγονός ότι η μαζικότητα ήταν ανάλογη όλων των προηγούμενων κινητοποιήσεων που κατά την κ. Κολλιοπούλου της προκάλεσαν αγωνία!
  2. Δυο μήνες μετά την απόφαση του διοικητικού εφετείου που δικαιώνει και μονιμοποιεί τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους και συναδέλφισσες του ’20 η διευθύντρια εκπαίδευσης κ. Κολλιοπούλου αρνείται να συμμορφωθεί! Πλήρως στοιχισμένη σε αόριστες ερμηνείες-«εντολές» για αναμονή στην εφαρμογή της απόφασης λόγω ενδεχόμενης μελλοντικής προσφυγής εναντίον της απόφασης του εφετείου από το ΥΠΑΙΘ, επιλέγει, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, πλευρά:
  3. Αντί να συμμορφωθεί στην δικαστική απόφαση που είναι άμεσα εκτελεστή και να εκδώσει ΤΩΡΑ διαπιστωτικές πράξεις μονιμοποίησης των εκπαιδευτικών που δικαιώθηκαν
  4. Αντί να συγκαλέσει άμεσα συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ, με βάση το ομόφωνο αίτημα που κατέθεσαν τα μέλη του στις 29/8, ώστε να προχωρήσουν οι μονιμοποιήσεις των νεοδιόριστων του ’20, ’21 και ’22 που έχουν κλείσει τη δόκιμη διετία με βάση τον νόμο
  5. ΕΠΙΛΕΓΕΙ να σταθεί απέναντι στις/στους εκπαιδευτικούς που στηρίζουν με τη ψυχή τους το δημόσιο σχολείο, να τις/τους κρατά σε ομηρία και να τις/τους εμπαίζει! Όταν μάλιστα την καλέσαμε να μονιμοποιήσει και να ανακαλέσει αν υπάρξει άλλη δικαστική απόφαση που να την δεσμεύει τήρησε σιγή ιχθύος επιβεβαιώνοντας την αδιάλλακτη στάση της! Άλλωστε η επιλογή να συνταχθεί στο πλευρό των μαχόμενων εκπαιδευτικών δεν υπάρχει για την κ. Κολλιοπούλου, μόνη διέξοδός της ο αυταρχισμός, η παρανομία και η αυθαιρεσία με τις ευλογίες του ΥΠΑΙΘ!

Από την πλευρά μας δηλώσαμε για μια ακόμη φορά ότι περήφανα και με αξιοπρέπεια θα δώσουμε ανυποχώρητο αγώνα μέχρι οι συναδέλφισσες μας και οι συναδελφοί μας να μονιμοποιηθούν όλοι/όλες, θα υπερασπιστούμε κάθε απεργό που δε δίνει μία προσωπική μάχη αλλά μάχη για όλη την εκπαίδευση. Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε όλες τις νομικές ενέργειες με την συνδρομή και της ΔΟΕ ώστε να επιβάλλουμε το δίκαιο του αιτήματός μας! Οι νεοδιόριστοι/ες είναι ΜΟΝΙΜΟΙ/ΕΣ! ΤΕΛΟΣ!

  • Η κινητοποίησή μας πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τις προσλήψεις-ντροπή για την Δυτ. Αττική, και όχι μόνο! Ένα μήνα μετά την έναρξη των σχολείων και ενώ τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω κενών, οι προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:
  • ΜΗΔΕΝ εκπαιδευτικοί ΠΕ70 παράλληλης στήριξης
  • ΜΗΔΕΝ εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής και ΤΕ
  • ΜΗΔΕΝ εκπαιδευτικοί για τα τμήματα ΖΕΠ
  • 12 (!!!) ΠΕ70 για 90 και πλέον κενά σε πρωινά και ολοήμερα τμήματα
  • 4 (!!!) εκπαιδευτικοί ΠΕ60 παράλληλης στήριξης, όταν μόνο σε ένα νηπιαγωγείο της περιοχής μας από τις 6 παράλληλες έχει καλυφθεί μόνο η 1!
  • Την ίδια στιγμή εκατοντάδες είναι οι χαμένες ώρες των εκπαιδευτικών ειδικοτήτων αφού προσλήφθηκαν 4 εκπ/κοί μουσικής, 4 πληροφορικής, 5 φυσικής αγωγής, 6 εικαστικών, 10 αγγλικών (οι 4 μειωμένου ωραρίου) και 4 γαλλικών μειωμένου ωραρίου!!!

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική επιλογή. Ελλείψεις που υποβαθμίζουν τόσο τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών, όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών, αφήνοντας συναδέλφισσες/ους άνεργους/ες και τινάζουν στον αέρα τη λειτουργία των σχολείων. Καταγγέλλουμε ΔΙΠΕ και ΥΠΑΙΘΑ για το πετσόκομμα των προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων και στη β΄ φάση, καθώς οι αριθμοί των αναπληρωτ(ρι)ών που προσλήφθηκαν στην περιοχή επιβεβαιώνουν με τον πιο κυνικό και ταξικό τρόπο πώς αντιμετωπίζουν την Δυτική Αττική ως «την πίσω αυλή» της Αττικής!

Δεσμευτήκαμε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα μαζί με τους γονείς θα προχωρήσουμε σε μαζικές παραστάσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε αυτό που αξίζει στα σχολεία και τα παιδιά μας!

Η διευθύντρια εκπαίδευσης ανέφερε σχετικά με τις προσλήψεις αναπληρωτών ότι πράγματι ο αριθμός είναι απαράδεκτος και τόλμησε να αναπαράγει το επιχείρημα του ΥΠΑΙΘ ότι για αυτό φταίνε οι εργαζόμενες/οι που αρνούνται πρόσληψη! Την θυμίσαμε ότι οι νεοδιόριστοι/ες και οι αναπληρωτ(ρι)ες πληρώνονται ακόμη με τον εισαγωγικό μισθό πείνας των 776€, με τον οποίο είναι αδύνατο να καλύψει κάποιος/α έστω και τα στοιχειώδη και πάει πολύ να εγκαλούνται οι εκπαιδευτικοί ότι αρνούνται πρόσληψη! Χιλιάδες εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο καλούνται να βρεθούν από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, αφήνουν κάθε προσωπικό και οικογενειακό προγραμματισμό, αδυνατούν να βρουν σπίτι ακόμη και να αγοράσουν τα αναγκαία, καθώς η ακρίβεια εξαφανίζει το μισθό μας! Απαιτήσαμε να συνεδριάσει άμεσα το ΠΥΣΠΕ ώστε να ξεκινήσει το ταχύτερο η απόδοση όλων των ΜΚ στους/στις συναδέλφους/ισσες.

Τέλος, μας ενημέρωσε ότι σχετικά με τις αιτήσεις θεραπείας και βελτίωσης τοποθέτησης ένα μεγάλο μέρος αυτών έχει ήδη εξεταστεί και θα γίνει δεκτό, χωρίς όμως να αναφέρει συγκεκριμένα ποιες ειδικότητες θα αφορά αυτό.

  • Τέλος, τέθηκε και το ζήτημα της άρνησης της ΔΙΠΕ να προχωρήσει σε μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών στα 4/θεσια και πάνω νηπιαγωγεία και απόδοση όλων των απλήρωτων υπερωριών των συναδέλφισσων. Οι νηπιαγωγοί επί σειρά ετών εργάζονται απλήρωτες πέραν του διδακτικού και εργασιακού συχνά ωραρίου τους, αντιμετωπίζοντας την εντατικοποίηση της γραφειοκρατίας και την επιβάρυνση με καθήκοντα πέραν του παιδαγωγικού τους ρόλου. Ως σύλλογος εκπ/κών ΠΕ «Ηρώ Κωνσταντοπούλου» απαιτήσαμε να γίνουν άμεσα δεκτά όλα τα αιτήματα των νηπιαγωγών στα 4/θέσια και άνω νηπιαγωγεία, για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από πλευράς ΔΙΠΕ να γίνει έγγραφη ενημέρωση και ξεκαθαρίσαμε ότι θα ασκήσουμε όλα τα μέσα (κινηματικά, νομικά, συνδικαλιστικά κλπ) για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
Πολίνα Τόλη, πρόεδρος ΣΕΠΕ “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”
Μιχάλης Παπαδόπουλος, γραμματέας ΣΕΠΕ “Κ.Βάρναλης”
Βαγγελίτσα Δινοπούλου, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”
Νίκος Ζαπάντης, μέλος ΔΣ ΣΕΠΕ “Ηρώ Κωνσταντοπούλου”
Παρεμβάσεις-τοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση στη ΔΙΠΕ Δυτ. Αττικής 8/10/24

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *